Egyetlen egy darab sem marad a 2012. január 13-án sziklazátonyra futott és elsüllyedt Costa Concordia olasz tengerjáró hajóból, vázának utolsó részeit a genovai kikötőben csütörtökön kezdték el szétszedni. 

A Costa Concordia roncsát négy vontatóhajóval a genovai kikötőnek abba a medencéjébe húzták át, ahol a megsemmisítésre ítélt hajók utolsó darabjait szedik szét. Mint minden más hajó utolsó útján, a kikötő szirénája most is megszólalt a tengerjáró búcsúztatására. A Costa Concordiából már csak a legalsó emeletek rozsdás váza áll, ezt is darabokra szedik. 

Az oldalára dőlt Costa ConcordiaForrás: AFP/Andreas Soalro

A 114 ezer tonna súlyú, háromszáz méter hosszú tengerjárón mintegy 4230-an utaztak. A toscanai Giglio szigeténél történt balesetben 32 személy veszítette életét, közöttük a hajón dolgozó Fehér Sándor hegedűművész is. 

A tengerben oldalára dőlt hajóroncsot 2013 szeptemberében felegyenesítették, majd 2014 nyarán Genova kikötőjébe vontatták. Itt mostanáig tartott a tengerjáró szétszedése, több mint 25 ezer tonna újrahasznosítható anyagot távolítottak el a hajóból. A Costa Concordia megsemmisítésének 100 millió eurós költségét is a Costa Crociere olasz hajótársaság állta. 

Könyv is született Francesco Schettino kapitányrólForrás: AFP/NurPhoto/Franco Romano

Francesco Schettinót, a hajó kapitányát idén májusban 16 év börtönre ítélte a másodfokú bíróság, örökre eltiltották a közhivatalok viselésétől és öt évre attól, hogy kapitányként dolgozzon. Az ítélet indoklását a bíróság augusztus 31-én közölte. Az eddig szabadlábon levő Francesco Schettino védőügyvédei bejelentették, hogy a legfelső bíróságon fellebbeznek.