Végső nyugalomra helyezték szombaton az előző nap, 79 éves korában meghalt Iszlam Karimov üzbég államfőt a szülővárosában, Szamarkandban lévő Sah-i-Zinda nagymecsetben. Több ezren vettek búcsút az országát több mint negyedszázadig vaskézzel irányító államfőtől.

Eltemették Iszlam Karimov üzbég államfőt szülővárosában, Szamarkandban. Karimov 79. életévében halt meg szeptember 2-án, miután a múlt hét végén agyvérzést kapott. Több ezren vettek búcsút az országát több mint negyedszázadig vaskézzel irányító államfőtől, aki elnöksége alatt felszámolta az ellenzéket, betiltotta a politikai pártokat és a független tömegtájékoztatási eszközöket.

Több ezren vettek búcsút a néhai elnöktőlForrás: AFP/2012 Brendan Smialowski/Brendan Smialowski

A több száz éves múltra visszatekintő muszlim imahelyen 1977 óta nem temettek el senkit, de Karimovval kivételt tettek. A szamarkandi rendezvénytérre a nap folyamán kéttucat magas rangú külföldi küldöttség érkezett, köztük volt a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezette orosz delegáció is.

"Gyakran beszéltünk, és ezek a beszélgetések kivétel nélkül termékenyek voltak, és nagyon hasznosnak bizonyultak ahhoz, hogy országaink, Oroszország és Üzbegisztán között tartós, baráti, szövetségesi viszony alakuljon ki" - mondta Medvegyev.

Üzbegisztán 1991. augusztus 31-én nyilvánította ki függetlenségét, államfője Iszlam Karimov lett, akit az elnökválasztáson abban az évben a szavazók 86 százalékkal megerősítettek tisztségében. Korábban Karimov a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió tagállamának elnöke volt.