Eltemették Iszlam Karimov üzbég államfőt

Iszlam Karimov
(FILES) This file photo taken on November 01, 2015 shows Uzbek President Islam Karimov gesturing after greeting US Secretary of State John Kerry at Samarkand Airport in Samarkand. Strongman Uzbek leader Islam Karimov is in critical condition after his health worsened "sharply" days after he suffered a stroke, an official statement said on September 2, 2016. / AFP PHOTO / POOL / BRENDAN SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
Végső nyugalomra helyezték szombaton az előző nap, 79 éves korában meghalt Iszlam Karimov üzbég államfőt a szülővárosában, Szamarkandban lévő Sah-i-Zinda nagymecsetben. Több ezren vettek búcsút az országát több mint negyedszázadig vaskézzel irányító államfőtől.
Vágólapra másolva!

Eltemették Iszlam Karimov üzbég államfőt szülővárosában, Szamarkandban. Karimov 79. életévében halt meg szeptember 2-án, miután a múlt hét végén agyvérzést kapott.

Több ezren vettek búcsút az országát több mint negyedszázadig vaskézzel irányító államfőtől,

aki elnöksége alatt felszámolta az ellenzéket, betiltotta a politikai pártokat és a független tömegtájékoztatási eszközöket.

Több ezren vettek búcsút a néhai elnöktől Forrás: AFP/2012 Brendan Smialowski/Brendan Smialowski

A több száz éves múltra visszatekintő muszlim imahelyen 1977 óta nem temettek el senkit, de Karimovval kivételt tettek. A szamarkandi rendezvénytérre a nap folyamán kéttucat magas rangú külföldi küldöttség érkezett, köztük volt a Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezette orosz delegáció is.

"Gyakran beszéltünk, és ezek a beszélgetések kivétel nélkül termékenyek voltak, és nagyon hasznosnak bizonyultak ahhoz, hogy országaink, Oroszország és Üzbegisztán között tartós, baráti, szövetségesi viszony alakuljon ki" - mondta Medvegyev.

Üzbegisztán 1991. augusztus 31-én nyilvánította ki függetlenségét, államfője Iszlam Karimov lett, akit az elnökválasztáson abban az évben a szavazók 86 százalékkal megerősítettek tisztségében. Korábban Karimov a jogelőd Üzbég SZSZK, a volt Szovjetunió tagállamának elnöke volt.