May a brexitről: Lesznek nehéz időszakok

II. ERZSÉBET; CAMERON, David; MAY, Theresa
London, 2016. július 13. Theresa May új brit miniszterelnök útban a brit kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be Londonban 2016. július 13-án. Az 59 éves Mayt II. Erzsébet királynő bízta meg kormányalakítással, miután David Cameron, az eddigi miniszterelnök benyújtotta lemondását. Cameron azt követően mondott le, hogy a brit EU-tagságról rendezett június 23-i népszavazáson a többség arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
Theresa May brit miniszterelnök szerint „lesznek nehéz időszakok” abban a folyamatban, amely elvezet majd Nagy-Britannia kiválásához az Európai Unióból, de ő derűlátóan ítéli meg a hosszabb távú kilátásokat.
Vágólapra másolva!

May a BBC televízió vasárnap délelőtti politikai magazinműsorának nyilatkozott. Az előzetes szerint az interjúban a brit kormányfő úgy fogalmazott, hogy „nem lesz zökkenőmentes” a brexit, az országnak fel kell készülnie „nehéz időszakokra” is.

Megerősítette ugyanakkor azt a többször is hangoztatott nézetét, hogy Nagy-Britannia „sikert kovácsol” a folyamatból.

A miniszterelnök bízik a sikerben Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Megismételte azt is, hogy a hivatalos kilépési tárgyalások 2017 előtt nem kezdődnek el, de a kormány nem kívánja a végtelenségig elodázni a lisszaboni szerződés 50. cikkelyének aktiválását.

A brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás megmutatta, hogy a brit választók nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt, mondta May, és hozzátette: a kormány illetékes miniszterei már tanulmányozzák az EU-n belüli migráció szabályozásának új lehetőségeit.

Theresa May fontosnak nevezte ugyanakkor azt is, hogy Nagy-Britannia jó megállapodásra jusson az EU-val az áruk és szolgáltatások kereskedelméről.

A kormányfő ugyanakkor kijelentette: „nagyon egyértelműen” arra törekszik, hogy az EU-társállamokban élő brit állampolgárok jelenlegi státuszát a továbbiakban is garantálni lehessen, és ebben az esetben a brit kormány ugyanígy garantálná a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok státuszát.