Három ballisztikus rakétát bocsátott fel hétfőn Észak-Korea, amelyek az ország keleti partvidékén a tengerbe csapódtak – közölte a dél-koreai hadsereg. A rakéták körülbelül ezer kilométert tettek meg, legalább az egyik elérte Japán légvédelmi azonosítási zónáját.

Az egyesített vezérkar irodájának közleménye szerint a rakétákat Észak-Korea nyugati régiójából, a fővárostól Phenjantól délre indították, helyi idő szerint nem sokkal dél után. A Reuters a dél-koreai hadsereg egy tisztjétől úgy értesült, a rakéták a középhatótávú Rodong-osztályba tartoztak, körülbelül ezer kilométert tettek meg, és legalább az egyik Japán légvédelmi azonosítási zónájában ért vizet.

"Még elemezzük a részleteket, de ez komoly fenyegetés országunk biztonságára, nagyon aggasztó" - kommentálta közleményben a rakétakísérletet a japán hadügyminisztérium.

Épp most tárgyaltak

A rakétákat nem sokkal azután bocsátották fel, hogy a G20 csoport csúcstalálkozójának hivatalos programján kívül, a kínai Hangcsouban találkozott a kínai és dél-koreai vezető. A megbeszélésen Hszi Csin-ping kínai elnök kifejtette, hogy Peking ellenzi az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába telepítését, egyben megerősítette, országa elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésében. Pak Kunhje válaszul közölte: Észak-Korea negyedik atomkísérlete és rakétakilövései kihívást jelentenek Szöul és Peking kapcsolataira nézve is. Hozzátette, Phenjan provokációi súlyosan ártanak a Koreai-félsziget és Északkelet-Ázsia békéjének és stabilitásának.

Többször teszteltek

Április óta Észak-Korea többször tesztelt ballisztikus rakétát, mindegyik a Japán-tengerbe csapódott be. A június 22-én végrehajtott kísérleténél egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta 400 kilométer megtétele után mintegy 300 kilométerre a japán partoktól csapódott a tengerbe.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) legutóbb egységesen elítélte Phenjant, amiért augusztus 24-én ballisztikus rakétát indított egy tengeralattjáróról. A rakétát nem messze a tengerparti Szinpho városától bocsátották fel, amelynek közelében a műholdfelvételek szerint egy tengeralattjáró-támaszpont található.

A phenjani rezsim két nappal azután hajtotta végre a BT határozatait sértő újabb fegyverkísérletet, hogy megbocsáthatatlan bűnténynek, a Koreai-félszigetet "a háború szélére sodró" provokációnak minősítette a dél-koreai és amerikai haderő hétfőn megkezdett szokásos éves hadgyakorlatát, és válaszul "megelőző nukleáris csapással" fenyegetőzött.