Migráns gyerekek verekedtek össze Leszboszon

menekült migráns menekültek migránsok görögország leszbosz
A man carries his child shortly after arriving with other migrants and refugees on the Greek island of Lesbos after crossing the Aegean sea from Turkey, on October 19, 2015. The Greek coastguard on October 18 said five more migrants including a baby and two boys had died trying to cross the Aegean Sea from neighbouring Turkey. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
Migránsok verekedtek össze az égei-tengeri Leszbosz szigetén található túlzsúfolt regisztrációs központban, legalább heten megsebesültek – közölte hétfőn a helyi rendőrség.
Vágólapra másolva!

Az erőszak vasárnap este kezdődött, először a fiatalok kezdtek verekedni, majd a tábor többi részén is egymásnak estek emberek. Mintegy 40 fiatal menekült el a táborból.

Két felnőtt és öt fiatal megsebesült.

A helyi sajtó szerint hétfő reggelre már lenyugodtak a kedélyek. A jelentésekből nem derült ki az összetűzés oka. A leszboszi Moria és Kara Tepe nevű táborok túlzsúfoltak; az eredetileg 3500 ember befogadására tervezett létesítményekben jelenleg mintegy 5400-an vannak.

A leszboszi Moria és Kara Tepe nevű menekülttáborok túlzsúfoltak; az eredetileg 3500 ember befogadására tervezett létesítményekben jelenleg mintegy 5400-an vannak Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

A migránsválság kezeléséért felelős görög válságstáb szerint az országban hozzávetőleg 60 ezer menekült és menedékkérő tartózkodik. A migránsok uniós tagállamok közötti szétosztása pedig csigatempóban halad. A hivatalos adatok szerint alig 3000 embert telepítettek át eddig Görögországból az ígért 33 ezer helyett. Hétfőre virradóra

a török partokról további 115 illegális bevándorló érkezett Görögországba.

A görög rendőrség emellett újabb migránsokat vett őrizetbe hétfőn, akik hamis iratokkal akartak az égei-tengeri szigetekről Németországba, Csehországba, illetve Svájcba jutni. Az etiópiai, elefántcsontparti, afgán és szíriai menekültek japán, lengyel, holland és francia útleveleket mutattak fel a hatóságoknak. Három lengyel állampolgárt is őrizetbe vettek, akiket embercsempészettel gyanúsítanak.

Szinte mindennapossá váltak a hasonló esetek a görög szigeteken. A görögországi turistaszezon miatt az embercsempészek és migránsok is abban reménykednek, hogy a szigeteken lévő kisebb repülőterek forgatagában a hamis dokumentumok nem akadnak fenn a szűrőn.