Megúszta az életfogytiglanit a kengurus merénylő

Vágólapra másolva!
Tíz év börtönbüntetésre ítélték hétfőn a kenguruval merényletre készülő ausztrál fiatalt, akit terrorcselekmény előkészítésének vádjában találtak bűnösnek.
Vágólapra másolva!

A tavaly elfogott 19 éves Sevdet Ramadan Besimet azzal vádolták, hogy merényletet akart elkövetni az ausztrál és új-zélandi hadsereg első világháborús közös egységének (ANZAC) április 25-i emléknapján. Tervei szerint el akart gázolni és lefejezni egy rendőrt.

Az ügyészség szerint Besim egy 15 éves brit fiúval váltott online üzeneteket gyilkos terveiről, egyebek közt arról is, hogy egy kengurura robbanószerkezetet kötöz, szőrméjére az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelképét rajzolja, majd rendőrök közé engedi az állatot, és működésbe hozza a pokolgépet. A bírósági dokumentumokból nem derült ki, hogy a kengurus támadást is az emléknapon akarta-e elkövetni.

A hatóságok szerint Besim a bűncselekményt az Iszlám Állam által terjesztett terrorista ideológia hatása alatt tervelte ki. A fiatalember bűnösnek vallotta magát, a bíróság ezért a kiszabható életfogytiglani szabadságvesztés helyett tíz évre ítélte, legkorábban hét év múlva szabadulhat.

A 15 éves fiút terrorcselekményre való felbujtás vádjával tavaly életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy brit bíróság.