Merkel a kudarc után sem változtat a migránspolitikán

2016.09.05. 15:49

A németországi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban tartott törvényhozási választás eredménye csalódást keltő, és azt üzeni, hogy a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) vissza kell szereznie a választók bizalmát – mondta hétfőn Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke.

A kínai Hangcsouban, a G20-csoport csúcstalálkozója után tartott tájékoztatóján Merkel hangsúlyozta, hogy a CDU és a koalíciós partner szociáldemokraták (SPD) jó munkát végeztek a tartományban, de a CDU nem tudta „learatni a munka gyümölcsét”, mert a kampányra „rátelepedett” az országos politika, főleg a menekültkérdés.

A pártelnök-kancellár hangsúlyozta, hogy nagyon elégedetlen a CDU eredményével, amelyben „természetesen van szerepe a menekültpolitikának”. Most a választók bizalmának visszaszerzéséről kell gondolkodnia „mindenkinek, elsősorban nekem” – mondta Angela Merkel.

A bizalmat csak akkor lehet visszaszerezni, ha „megmutatjuk, hogy megoldjuk a gondokat”, méghozzá nemcsak a menekültügy, hanem a gazdaság és a társadalom területén is – tette hozzá.

Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök a G20-csúcson HangcsoubanForrás: MTI/EPA/AP pool/Mark Schiefelbein

Egyben jelezte, hogy nem készül fordulatra a menekültpolitikában. Az utóbbi hónapokban hozott „alapvető döntések” helyesek voltak, így indokolt volt az EU–Törökország-megállapodás megkötése az „illegális migráció leállítása” és a Németországba érkező menedékkérők számának csökkentése céljából.

Mint megírtuk, Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) végzett az első helyen, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig a berlini vezetés menekültpolitikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mögé szorult a vasárnapi mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson.

Integráció és hazatelepítés

Ezt a munkát folytatni kell, a bizalom visszaszerzéséhez kulcsfontosságú lesz a védelemre nem szoruló menedékkérők hazatelepítése és a Németországban védelemre jogosult menekültek integrációja – emelte ki Angela Merkel.

Peter Tauber, a CDU főtitkára Berlinben a párt elnökségének ülése után keserűnek nevezte a választási eredményt, és úgy vélte, jó ideig eltarthat, mire a menekültügyben tett intézkedések hatása mindenütt érezhető lesz, és visszaszerzik a pártnak hátat fordító választók bizalmát.

Angela Merkel lehetséges jövőbeni szerepével kapcsolatban Tauber hangsúlyozta, hogy a kancellár „sok válságból kivezette már az országot”, és a CDU bázisa azzal számol, hogy ez továbbra is így lesz.

A CDU bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) részéről viszont ismét élesen bírálták Angela Merkelt. A párt egyik tekintélyes vezetője, Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Bild című lap hétfői számában idézett nyilatkozatában kiemelte: a mecklenburg-elő-pomerániai választási eredménynek „fel kell ébresztenie” a CDU/CSU pártszövetséget.

Nem lehet tovább folytatni azt a politikát, amely

nem vesz tudomást az emberek hangulatáról, ezért irányváltás kell Berlinben” – mondta.

A CSU főtitkára, Andreas Scheuer a Der Tagesspiegel című lapnak drámainak nevezte a mecklenburg-elő-pomerániai eredményt, és hangsúlyozta: „végre meg kell hozni a szükséges döntéseket”, vagyis be kell vezetni az évente befogadható menekültek számát 200 ezer főben korlátozó felső határt, fel kell gyorsítani az elutasított menedékkérők kitoloncolását,ki kell terjeszteni a biztonságos származási országok körét az észak-afrikai Magreb térség államaira, és javítani kell a Németországban maradók integrációját.

Peter Tauber a CDU nevében ismét elutasította a felső határ bevezetésére irányuló követelést. Úgy vélte, hogy a menedékkérők számának csökkenése miatt ennek a kérdésnek nemigen van jelentősége, és a vita róla nem termékeny, nem viszi előre az országot.