Az Egyesült Királyságban élő lengyelek védelmét sürgette hétfőn Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter Londonban tett látogatásán.

Waszczykowski Boris Johnson brit külügyminiszterrel és Amber Rudd belügyminiszterrel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján közölte: "emlékeztetjük a brit kormány képviselőit, hogy a lengyel bevándorlók jól beilleszkedtek a társadalomba ... megérdemlik a tiszteletet". Hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban élő lengyel közösségeknek évtizedekig nem voltak problémái, azonban a szigetország Európai Unióból történő kiválásáról tartott referendum, azaz a Brexit kampánya óta több incidens történt.

Garanciákat várnak

A külügyminiszter korábban azt nyilatkozta: "látni akarjuk, hogy a brit biztonsági szervek ellátják a feladatukat, hogy egyenlő bánásmódban részesítenek minket Nagy-Britanniában". A lengyel külügyminisztert Mariusz Blaszczak belügyminiszter és Jaroslaw Szymczyk országos rendőrfőkapitány kísérte el Londonba.

Támadások

A lengyel küldöttség azután utazott sürgősen Londonba, hogy vasárnapra virradó éjjel a brit fővárostól északra fekvő Harlow településen egy 4-5 fős csoport két középkorú lengyelre támadt. A verekedés után a lengyelek kórházba kerültek könnyebb sérülésekkel, néhány óra után hazaengedték őket. Az incidensnek előzménye is volt: múlt héten ugyancsak Harlowban egy hasonló összetűzés után belehalt sérüléseibe egy negyven éves lengyel férfi.

A csendes menet után történt a támadásForrás: AFP/Justin Tallis

A brexit óta 

Sajtóbeszámolók szerint szombaton a településen élő lengyelek csendes menetet szerveztek az áldozat emlékére, mintegy 700 fős részvétellel. A két középkorú lengyelt néhány órával a menet után támadták meg. Hírforrások szerint a brexit-szavazást megelőző, valamint az azt közvetlenül követő időszakban ugrásszerűen megnőttek a nem brit állampolgárok elleni támadások. Az Egyesült Királyságban élő, mintegy 800 ezres lengyel közösség helyzete téma volt Boris Johnson brit külügyminiszter szombati varsói tárgyalásain is. A tárgyalásokat követően Johnson elismerte, hogy a lengyelek nagyban hozzájárulnak Nagy-Britannia kultúrájához és gazdasági teljesítményéhez, és elítélte az idegengyűlöletet.