A túlzott szamárexport felverte a szamárárat Nigerben, hosszabb távon akár a szamárpopuláció megfogyatkozásához vezethet. A kormány ezért szamárexport-tilalmat vezet be, és az egész országban megtiltja a szamárvágást. A nigeri szamarak legfőbb felvásárlója Kína, a bőrökből kivont zselatinból afrodiziákumokat és öregedés elleni kenőcsöket készítenek.

Niger kormánya szamárexport-tilalmat vezet be, emellett megtiltja a szamarak levágását az egész országban, tudósít a BBC.

Nem jó, ha elviszik a szamarakat

A lépéseket a kormány azzal indokolta, hogy túl sok szamarat exportálnak Ázsiába, elsősorban Kínába, emiatt már most nagyon felment a szamárár, hosszabb távon a túlzott kivitel miatt megfogyatkozhat a szamárpopuláció. A szamárhiány ráadásul árt a mezőgazdaságnak, az emelkedő szamárár miatt túl sok állattenyésztő kezd átállni szamártenyésztésre.

Háromszorosára nőtt a szamárár

Atte Issa, Niger állatminisztériumának tisztviselője azt mondta, 2016-ban már 80 ezer szamarat exportáltak, miközben 2015 egészében még csak 27 ezret. Egy szamár ára jelenleg 100-145 dollár (28-40 ezer forint) közt mozog Nigerben, mielőtt a kínai kereslet felverte az árakat, ennek csak a harmada volt.

Niger nem adja a szamaraitForrás: ONLY FRANCE/JEAN-DIDIER RISLER/ONLYFRANCE.FR/Jean-Didier Risler

Kínában kenőcs lesz a szamarakból

Nem Niger az első afrikai ország, amelyik szamárexport-tilalmat vezet be: a szomszédos Burkina Faso augusztusban a szamárbőr-exportot tiltotta be.

Kína ugyanis főleg szamárbőrt importál, a bőrből kivont zselatinból orvosságokat, afrodiziákumokat és öregedés elleni kenőcsöket készítenek.