A szíriai polgárháború öt évvel ezelőtti kezdete óta 5-7 ezer európai csatlakozott az Iszlám Államhoz és más szélsőséges szervezetekhez. Kisebb részük már visszatért Európába, de az igazi rohamra akkor számíthatunk, ha sikerrel jár az Iszlám Állam elleni hadjárat, és elfogynak a terrorszervezet területei. A helyzetet nehezíti, hogy a visszatérők között gyerekek is lehetnek. 

Annak ellenére, hogy az Iszlám Államnak az elmúlt időszakban eddig megszerzett területei megtartásáért is elkeseredett harcot kell vívnia, és soraiból sokan dezertálnak, eddig nagyon kevés nyugati dzsihádista tért vissza Európába. A nyugati titkosszolgálatok arra számítanak, hogy ez a helyzet előbb-utóbb meg fog változni, és  „időzített bombaként” tekintenek a harcedzett szélsőségesek várható visszaérkezésére  – írja a brit Independent

Az Iszlám Állam harcosai a szíriai Homsz 2014-es elfoglalásakor: defenzívába szorultakForrás: AFP/-

A lap szerint a szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta 27 ezer külföldi csatlakozott az Iszlám
Államhoz és más harcoló szélsőségesekhez. Nagy részük a Közel-Keletről és észak-Afrikából érkezett, de a becslések szerint 5-7 ezer európai is lehet köztük (a brit dzsihádisták száma 800-ra tehető). 

Az Iszlám Állam oldalán 1500 gyerekkatona is harcolhat. Túlnyomó többségük a szomszédos államokból és más arab országokból származik, de a szüleik révén pár százan Európából is csatlakozhattak. A brit fiatalkorúak száma 50 körül lehet, valószínűleg ennél kevesebben vannak a franciák és az ausztrálok. Ezeket a gyerekeket egyre gyakrabban használják kivégzések és merényletek végrehajtására.  A múlt héten például arról jelent meg egy felvétel, hogy egy 11 éves – valószínűleg brit kisfiú – végez ki kurd harcosokat. Egy idézett szakértő szerint – bár magasabb számuk miatt a nagyobb fenyegetést nyilvánvalóan a visszatérő felnőttek jelentik – a gyerekek különleges kihívást jelenthetnek hazatérésük után. A gondolkodásukat szélsőséges nézetek határozzák meg, borzalmas cselekedeteket hajtottak végre – de a legtöbb európai országban életkoruk miatt nem büntethetők.  

Kadiza Sultana (balra) és barátnői, Shamima Begum (középen), Amira Abase (jobbra) – a három brit gimnazista 2015 februárjában csatlakozott a terrorszervezethezForrás: AFP

Most jöhet a neheze

A szélsőségesek számára a dezertálást több tényező is nehezíti. A nyugati dzsihádistákra otthon börtönbüntetés vár, de még ennél is nagyobb visszatartó erőt jelenthet az Iszlám Állam bosszúja. Tömeges kivégzésekről is érkeztek már hírek, tavaly novemberben pedig egy 17 éves osztrák lányt vertek agyon, miután el akart szökni.  Ráadásul a török hadsereg múlt héten indított offenzívája jelenleg elvágja a dzsihádisták legfontosabb közlekedési útvonalát. 

Az Independent által megszólaltatott szakértők és tisztviselők ezért gondolják, hogy az Európába eddig visszatért terroristákról szóló számok eltúlzottak – annak ellenére is, hogy a franciaországi és belgiumi merényletek szervezői között voltak olyanok, akik harcoltak Szíriában. Szerintük a túlzó állítások pont a lényegről terelik el a figyelmet.  Arról, hogy a nyugati dzsihádisták igazi rohama csak most, az Iszlám Állam elleni egyre összehangoltabb nemzetközi fellépés nyomán indulhat meg.