Orbán Viktor vehette át kedden a lengyelországi krynicai gazdasági fórumon az Év Embere díjat. A kormányfő szerint a Közép-Európa érdekében végzett munkáját ismerhették el a rendezvény legjelentősebb kitüntetésével.

Orbán Viktor miniszterelnök kapta a lengyelországi krynicai gazdasági fórumon az Év Embere díjat, a rendezvény legjelentősebb elismerését.

Orbán Viktor Beata Szydlo lengyel kormányfőtől vette át a kitüntetéstForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A díj keddi átvételekor Orbán Viktor azt mondta, ha őt kérdezték volna, sok kiváló jelöltet tudott volna felsorolni a kitüntetésre. Az elmúlt évek Közép-Európa magára találásának és reneszánszának nagy kezdőlépéseit jelentették, és a visegrádi csoportban kiváló kollégák vannak, akik mind lehettek volna az év emberei – tette hozzá.

Lengyelektől barátságból

A miniszterelnök szerint a kitüntetéseket valójában ügyeknek adják, az ügyeket pedig személyeken keresztül lehet képviselni. Sok ügy érdekében lépett sorompóba az elmúlt három évtizedben, de most a Közép-Európa érdekében végzett munkáját ismerhették el a kitüntetéssel – vélekedett.

Orbán Viktor azt mondta, hogy Közép-Európa népeinek meg kell őrizniük hitbéli, nemzeti és történelmi identitásukat, ez nem egy rossz gúnya, amit a modern korban le kell vetni, hanem páncél, amely megvéd, segít a túlélésben, és sikeressé tehet. Azok a közösségek lesznek sikeresek, amelyeknek erős az identitása – fűzte hozzá.

A kormányfő szerint mindenképpen meg kell védeni az identitásunkat, különben „nem jut nekünk hely a nap alatt”.

Orbán emellett kiemelte a magyarok a lengyel barátságot a legtöbbre tartják a világ népeivel ápolt barátságaik között, ezért a most kapott díj értékét növeli, hogy lengyelektől és barátságból kapta– hangoztatta a miniszterelnök.

Erős, határozott, bátor

Igor Janke lengyel politológus, az Orbán Viktorról szóló, Magyarországon is megjelent, Hajrá, magyarok! című monográfia szerzője laudációjában felidézte a miniszterelnök politikai pályafutását.

A politológus úgy vélte, Orbán Viktor megmutatta, hogy mindig van lehetőség, mindig lehet változást elérni. A magyar kormányfő erős, határozott és bátor politikus, és az olyan nehéz időkben, mint a mostani, csak az ilyenek érhetnek el változást, ilyenekre van szükség – fogalmazott.

A díjat a lengyel politikai és gazdasági élet képviselőiből álló, mintegy 30 tagú kuratórium ítéli oda. A kitüntetést Beata Szydlo lengyel kormányfő adta át Orbán Viktornak.