Donald Trumpnak sikerült ledolgoznia augusztus elején mért 8 százalékos népszerűségbeli lemaradását Hillary Clintonnal szemben, a két elnökjelölt lényegében fej fej mellett fordulhat rá a kampány utolsó néhány hetére, Trumpot a biztos szavazók 45 százaléka, Clintont a 43 százaléka választaná. 

A biztos szavazók 45 százaléka voksolna Donald Trump republikánus elnökjelöltre, míg 43 százalék Hillary Clinton demokrata jelöltre a CNN saját felmérése szerint. Augusztus elején, a jelöltállító gyűlések után Hillary Clinton még vezetett Trump előtt, 8 százalékkal. Igaz, a kampány során mindkét jelölt vezetett már. A Libertariánus Párt jelöltjét a biztos szavazók 7 százaléka választaná, a zöldek jelöltjét csak 2 százalék.

A legtöbben Clinton győzelmére számítanak 

Annak ellenére, hogy épp valamivel többen voksolnának Trumpra, mint Clintonra, a megkérdezettek 59 százaléka szerint Clinton nyeri majd a választást novemberben, Trump győzelmében csak 34 százalék bízik.

A saját pártjuk szavazói mögöttük állnak 

Saját pártjuk szavazói körében mindkét jelölt jól áll (a biztos szavazók közt), a demokraták 92 százaléka Clintonra, a republikánusok 90 százaléka Trumpra szavazna. Trump jelenlegi előnyét a pártpreferencia nélküli szavazóknak köszönheti, 49 százalékuk rá voksolna, és csak 29 százalékuk Clintonra.

A nők Clintont, a férfiak Trumpot választanák 

A nők inkább Clinton mellett állnak (53 százalék 38-cal szemben), a férfiak inkább Trump mellett (54 százalék 32-vel szemben). A fiatalok (a 45 év alattiak) 54 százaléka Clinton-párti, Trumpnak ebben a csoportban 29 százaléka van. Az idősebbek körében 54 százalék Trump-párti, Clintonra ennek a csoportnak 39 százaléka szavazna.

Hillary Clinton és Donald Trump fej fej mellett készülhetnek a kampány hajrájáraForrás: AFP

A színes bőrűeknek nem kell Trump 

Hillary Clinton különösen népszerű a színes bőrű szavazók közt, 71 százalékuk őt választaná, míg Trumpot csak 18. A fehérek körében Trump 55-34-re vezet.

Clinton népszerűbb a diplomások közt, Trump a diploma nélküliek körében.