Az ukrán elnök szerint a menekültválság és a terrortámadások miatt Ukrajnának egyre nehezebb nemzetközi támogatást szereznie Oroszországgal szemben, és a helyzet még rosszabb lehet a 2017-es európai választások után. Petro Porosenko azt mondta, nem zárható ki egy teljes orosz támadás sem.

Nem zárható ki egy teljes támadás Oroszország részéről, mondta Petro Porosenko ukrán elnök a kijevi parlament szeptemberi ülésszakának megnyitóján szeptember 6-án, kedden. 

Úgy érzi, a Nyugat magára hagyja Ukrajnát 

Porosenko a félelmeit azzal magyarázta, hogy Ukrajnának egyre nehezebb nyugati támogatást szereznie az "orosz agresszió" elleni küzdelemhez, tudósít a Reuters. 

Az elnök szerint Európa belső erejét külső problémák, például a menekültválság és a terrortámadások teszik próbára, a 2017-es választások után a politikai erők még kompromisszumkészebbek lehetnek Moszkvával szemben.

Az orosz akcentus Európa hangjában

2017-ben számos európai országban lesznek választások, például Németországban, Franciaországban és Csehországban. A választások után olyan politikai erők kerülhetnek hatalomra több európai országban, amik ugyan nem szélsőségesek, de jobban hajlanak a kompromisszumra Moszkvával, véli az ukrán elnök. Európa még mindig egy hangon beszél, de vannak olyan országok, ahol az orosz akcentus máris tisztán hallható." 

Kell a nemzetközi támogatás 

"Ukrajnának továbbra is erős nemzetközi támogatásra lesz szüksége az orosz agresszió elleni küzdelemhez" – mondta Petro Porosenko. De diplomatáinknak egyre nehezebb biztosítani ezt a támogatást különféle objektív és szubjektív tényezők miatt."