Elítélte Észak-Korea legutóbbi rakétakilövéseit az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A szervezet további jelentős intézkedéseket helyezett kilátásba, de az nem derült ki, hogy pontosan mire gondolnak. A kommunista ország legújabb rakétái már komoly fenyegetést jelentenek déli szomszédjára és Japánra is. Kim Dzsong Un elégedett.

Határozattan elítélte Észak-Korea legutóbbi rakétakilövéseit az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) kedden, és "további jelentős intézkedéseket" helyezett kilátásba, ha Phenjan nem hagy fel atom- és ballisztikusrakéta-programjával.

Kim Dzsong Un elégedett volt a kilövésekkelForrás: AFP/Kcna Via Kns

Észak-Korea hétfőn lőtt ki három, feltehetően Rodong típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát, amelyek mintegy 1000 kilométert tettek meg a levegőben, majd a Japán-tengerbe zuhantak.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elégedett volt a rakétakilövésekkel, és az ország nukleáris arzenáljának fejlesztését sürgette - jelentette a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Ellentétes hatást értek el

A Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok által összehívott rendkívüli ülést követő közlemény szerint az ENSZ BT figyelemmel kíséri a helyzetet, és további jelentős intézkedéseket hoz a tanács korábbi határozatainak megfelelően. A közleményben azonban

nem részletezték azt, hogy milyen intézkedésekről is van szó.

Észak-Koreát az év eleji negyedik kísérleti atomrobbantása és több ballisztikus rakéta kilövése után az ENSZ Biztonsági Tanácsa szokatlanul kemény szankciókkal sújtotta márciusban. Ez azonban nem akadályozta meg Phenjant abban, hogy folytassa nukleáris vágyálmainak üldözését, és további rakétateszteket hajtson végre.

Mi több, megfigyelők szerint a szankciókkal ellentétes hatást értek el Észak-Koreánál.

Komoly fenyegetés

Phenjan hétfői rakétakilövéseinek ideje egybeesett a G20 csoport Kínában rendezett csúcstalálkozójával, ráadásul a rakétákat órákkal a kínai és a dél-koreai elnök találkozója után bocsájtották fel. Hszi Csin-ping kínai államfő kijelentette, hogy Peking ellenzi az amerikai THAAD rakétavédelmi rendszer Dél-Koreába telepítését, egyben megerősítette, országa elkötelezett a Koreai-félsziget nukleáris leszerelésében.

Pak Gun Hje válaszul közölte: Észak-Korea negyedik atomkísérlete és rakétakilövései kihívást jelentenek Szöul és Peking kapcsolataira nézve is. A dél-koreai államfő azt is hozzátette, Phenjan provokációi súlyosan ártanak a Koreai-félsziget és Északkelet-Ázsia békéjének és stabilitásának.

Észak-Korea legutóbbi kísérleti rakétái már akkora távolságot tettek meg, hogy komoly fenyegetést jelenthetnek Japánra és Dél-Koreára.