Egyre több az öngyilkos gyerek Szíriában

Syrian civil war Syria Aleppo 2016 vacuum bomb Syrian army September Sukeri
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 05: Children inspect the debris as civil defense members carry out search and rescue operation over the wreckage of collapsed buildings after Syrian army war planes staged air strikes with vacuum bombs in opposition controlled Suqari neighborhood of Aleppo, Syria on September 05, 2016. Several casualties reported after the attack. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Két hónap alatt lagalább hat gyerek és hét fiatal felnőtt kisérelt meg öngyilkosságot egy nyugat-szíriai városban, amely tavaly július óta ostrom alatt áll, és éheznek az emberek.
Vágólapra másolva!

Hat gyerek – a legfiatalabb egy 12 éves kislány – kísérelt meg öngyilkosságot az elmúlt két hónapban Madaja városában a Save the Children humanitárius civil szervezet beszámolója szerint - írta a CNN. A gyerekeken kívül hét fiatal felnőtt is megpróbált öngyilkos lenni a több mint egy éve ostromlott városban.

Nagyjából 250 ezer gyerek él Szíriában ostromállapotban a Save the Children helyi igazgatója, Sonja Khush szerint Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

Madaja a fővárostól, Damaszkusztól nem messze észak-nyugatra fekszik a libanoni határnál. Idén januárban azért került be a hírekbe, mert ott dolgozó szociális munkások fényképei arra hívták fel a figyelmet, hogy a 30-40 ezres lakossú város zöme, köztük sok gyerek, hónapok óta éhezik. Bassar el-Aszad csapatai tavaly júliusban kezdék el ostromolni a várost és a szomszédos Zabadanit. Szakértők szerint

az ostrom tulajdonképpen kiéheztetés, egy büntetőhadjárat,

amiért a helyi lakosság megtűrte a kormányellenes erőket a települések falai között.

Az élelem és az egészségügyi ellátás, a gyógyszerek hiányát nyilván mentálisan is egyre nehezebben viselik a helyiek. „Több százan szenvednek pszichológiai zavaroktól, depressziótól, üldözési mániától” - mondta egy ott dolgozó tanár a CNN-nek. „A gyerekek is lelkileg kimerültek és sérültek. Ha próbáljuk őket némi cselekvésre buzdítani például éneklésre, legtöbbször nem reagálnak semmit.

– mondta a tanár.

Már januárban olyan hírek érkeztek Madajából, hogy az emberek, miután már a háziállatokat is mind megették, és egy kiló rizs ára 250 dollárra (közel 70 ezer forint) emelkedett, füvön, virágszirmokon tengődtek. Mivel az ostromlott várost aknamezővel vették körül, a falakon kívül ennivalót gyűjteni életveszélyes. Beszámolók szerint több gyerek emiatt halt vagy nyomorodott meg.

mondta akkor a The Guardiannak egy dezertált őrmester.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár akkor arra figyelmeztetett, hogy a kiéheztetés háborús bűntett. Egy humanitárius élelemszállítmányt korábban beengedtek a két ostromlott városba, de az ellátmányuk csak néhány napra volt elegendő. „Aminek az ENSZ csapatok tanúi voltak, az lélekölő. Idősek és fiatalok, férfiak és nők, mind csont és bőr.

A legtöbben a súlyos alultápláltság miatt már járni is alig tudtak,

és mindenre elszántak voltak egyetlen falatért” – tette hozzá a főtitkár.

Aleppóban is hasonló volt a helyzet, erről itt írtunk korábban.