Összehívták az ENSZ BT-t Észak-Korea miatt

Szijjártó Péter
New York, 2015. szeptember 30. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az ENSZ BT nyílt vitájában New Yorkban 2015. szeptember 30-án. MTI Fotó: Külgazdasági és Külügyminisztérium / Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint szeptember 9-én, péntek este tárgyalja az ENSZ Biztonsági Tanácsa Észak-Korea nukleáris kísérletét. Az ülést az USA, Japán és Dél-Korea kérésére hívták össze.
Vágólapra másolva!

Szeptember 9-én, pénteken – magyar idő szerint este – összeül zárt ajtók mögötti értekezletre az Egyesült Nemzetek Szervezetének Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) Észak-Korea péntek hajnali kísérleti atomrobbantása miatt – közölték diplomaták.

A BT ülését az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea kérésére hívták össze.

A legerősebb

Észak-Korea immár ötödször hajtott végre kísérleti atomrobbantást, és a pénteki volt eddig a legerősebb.

Az előzetes adatok szerint 5-ös erősségű földrengést generált,

míg az előző – idén januárban végrehajtott – ereje 4,8-4,9 közé tehető.

Rengeteg bírálat

A robbantás híre a világban bírálatok özönét indította el. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) mélységesen nyugtalanítónak és sajnálatosnak minősítette a robbantást, amely – áll a szervezet közleményében – „egyértelműen sérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának számos határozatát”.

A kísérlet miatti aggodalmát fejezte ki többek közt a kínai, az orosz, az amerikai, a brit, a japán és a dél-koreai kormány.