Hillary Clinton valóban beteg?

GettyImageRank2 POLITICS ELECTION WHITE PLAINS, NY - SEPTEMBER 08: Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton (R) and aide Huma Abedin (L) are seen through the windows of the Clinton's campaign plane at Westchester County Ai
Hillary Clinton legutóbb hétfőn kapott köhögőrohamot
Vágólapra másolva!
Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt kampánycsapata nyomást gyakorol a sajtóra, hogy ne foglalkozzék Clinton esetleges egészségügyi problémáival – írta az amerikai törvényhozás ügyeivel foglalkozó The Hill című lap csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A washingtoni kongresszusi politikusokkal és politikával foglalkozó, többnyire bennfentes, első kézből származó információkat közlő lap A Clinton-stáb óvatosságra inti a médiát címmel közölt riportot a Clinton-csapat és a sajtó ellentmondásos viszonyáról. Hillary Clinton legutóbb

hétfőn kapott hosszas, percekig tartó köhögőrohamot,

amikor Clevelandben tartott választási nagygyűlést. Maga Clinton tréfával ütötte el a kellemetlen epizódot, mondván, nyilván allergia, hiszen mindahányszor Donald Trumpról beszél, köhögés jön rá. Munkatársai azonban az ezt követő sajtóvisszhangok nyomába eredtek.

Hillary Clinton legutóbb hétfőn kapott köhögőrohamot Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Nincs jobb dolga?

A The Hill idézi Nick Merrill kampányszóvivőt, aki Twitter-üzenetben kritizálta az NBC televízió riporterét, amiért megírta Clinton köhögőrohamát. „Nincs jobb dolga?” – írta Andrew Raffertyről, aki rövid tudósításban számolt be a történtekről, és leszögezte, hogy „a választási kampányban eddig ez volt a legagresszívabb köhögőroham”, amellyel a demokraták elnökjelöltjének meg kellett küzdenie.
Rafferty rövid tudósítása nemcsak a kampányszóvivőt bosszantotta fel, billentyűzetet ragadott Jon Favreau, Barack Obama korábbi beszédíróinak egyike is. „Van ott az NBC-nél vagy bárhol másutt valaki, aki védelmébe venné ezt az anyagot?!” – írta Twitter-bejegyzésében Favreau.

Komolyan veszik

A The Hill véleménye szerint ezek az akciók azt jelzik, hogy a Clinton-stáb kezdi komolyan venni a Hillary Clinton egészségéről, lehetséges betegségeiről a jobboldali médiában megjelenő információkat. „Megpróbálják rábírni a média fősodrát, hogy ne adják tovább ezeket az egyébként többnyire a marginális sajtóban megjelenő információkat” – fogalmazott a kampánycsapatról a lapnak Jim Manley, Hillary Clinton egyik munkatársa.

Hillary Clintonnak évek óta vérhígítót kell szednie Forrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

2012-ben elesett

A The Hill név szerint a The Drudge Report című lapot nevezte meg, de hozzátette, hogy más konzervatív médiumok is széleskörűen foglalkoznak Hillary Clinton egészségi állapotával, kivált amióta a politikus 2012-ben elesett. Hillary Clinton akkor úgy beverte a fejét, hogy vérrög keletkezett a koponyája és az agya között. Orvosai szerint teljesen felépült, de jelenleg is vérhígítót kell szednie.

Trump is célozgat az egészségére

Jim Manley szerint a demokraták egyre inkább szembesülnek azzal, hogy a jobboldali média információi és riportjai immár átszivárognak az általuk fősodrúnak nevezett médiumokba is. Amikor nemrégiben a republikánus elnökjelölt, Donald Trump is arra célzott, hogy Hillary Clinton nem egészséges, a Clinton-kampány nagyon erőteljesen válaszolt: azzal vágott vissza, hogy

Trump kampánystábja hamis dokumentumokkal állt elő,

azt hirdetve, hogy Clinton orvosától származnak.

„Hillary Clinton munkatársai és támogatói blablának minősítik az egészségi állapotáról terjedő sztorikat, és azt akarják, hogy a média is ekként kezelje őket” – szögezi le a The Hill, és idézi Jim Manleyt, aki szerint a Clinton-kampánycsapat rájött, hogy nem szabad szó nélkül hagyni ezeket a dolgokat.

Hillary Clinton egészségi állapotáról egyébként az idegrendszeri betegségek különböző válfajaitól a Parkinson-kórig sokféle értesülés kering az amerikai jobboldali sajtóban, köztük a nagy nézettségű Fox televízióban is, amely a napokban egész műsort szentelt a témának.