Az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfben tárgyalnak a szíriai békefolyamat elindításáról. Amerikai tisztviselők szerint történtek előrelépések, de áttörés egyelőre nem várható. Egy tisztviselő azt mondta, Washington türelme véges, ha a tárgyalások nem vezetnek hamarosan eredményre, felállnak az asztaltól. 

John Kerry amerikai külügyminiszter megpróbál előrelépést elérni a Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásán, de „a türelem nem végtelen” – mondta egy, a tárgyalásokra rálátó amerikai tisztviselő a Reutersnek. Az Egyesült Államok egyszerűen nem fogja folytatni a megbeszéléseket, ha a „közeljövőben” nem születik megoldás,mondta, de azt nem részletezte, mit tenne Washington, ha a tárgyalások megakadnának.

Vannak eredmények, de még sok a kérdés

A két külügyminiszter Genfben tárgyal a szíriai békefolyamatról (pontosabban annak elindításáról). Egy másik forrás szerint Oroszország és az Egyesült Államok közt voltak előrelépések a megelőző hetekben, több részletkérdésben sikerült megegyezni. Vannak azonban olyan kérdések, amikben nem közeledtek az álláspontok.

A forrás szerint nagyon valószínűtlen, hogy Kerry és Lavrov áttörést érjen el Genfben, a megoldandó problémák „nagyon szakmaiak és bonyolultak”.

A miniszterek harmadjára találkoznak két héten belül, emellett többször beszéltek telefonon.

Nem valószínű, hogy Kerry és Lavrov áttörést érjen el GenfbenForrás: NurPhoto/Xu Jinquan/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Xu Jinquan

Szemben álló erőket támogatnak

Szíriában több mint öt éve tart a polgárháború, Washington és Moszkva szemben álló erőket támogatnak: Oroszország a Bassár el-Aszad vezette kormányt, míg az Egyesült Államok a kormány ellen küzdő lázadókat.

A most tárgyalás alatt álló tervezet szerint a szemben álló felek beszüntetnék a harcot, és humanitárius folyosókat nyitnának meg, hogy a segélyszervezetek elérhessék a civil lakosságot.

A Reuters forrása szerint Kerry mindenképpen szeretné elérni, hogy a szír kormány hagyjon fel a lázadók kezén lévő Aleppó ostromával, azt mondta, ez lesz a genfi tárgyalás egyik központi témája.