Washington türelme fogyóban Moszkvával szemben

Russia-United States Joint Press Conference In Geneva Geneva Geneva 2016 Switzerland Switzerland 2016 POLITICS John Kerry SECRETARY OF STATE FOREIGN MINISTER Sergey Lavrov Prees PRESS CONFERENCE WAR Conflicts Syria TERRORISM Terrorists People 26 August 20
U.S. Secretary of State John Kerry (L) and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov hold a joint press conference in Geneva, Switzerland, Aug. 26, 2016. U.S. Secretary of State John Kerry told press on Friday that talks with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov had made much headway, with minor details remaining to be addressed in view of brokering a new cessation of hostilities for war-torn Syria.
Vágólapra másolva!
Az amerikai és az orosz külügyminiszter Genfben tárgyalnak a szíriai békefolyamat elindításáról. Amerikai tisztviselők szerint történtek előrelépések, de áttörés egyelőre nem várható. Egy tisztviselő azt mondta, Washington türelme véges, ha a tárgyalások nem vezetnek hamarosan eredményre, felállnak az asztaltól. 
Vágólapra másolva!

John Kerry amerikai külügyminiszter megpróbál előrelépést elérni a Szergej Lavrovval folytatott tárgyalásán, de „a türelem nem végtelen” – mondta egy, a tárgyalásokra rálátó amerikai tisztviselő a Reutersnek.

Az Egyesült Államok egyszerűen nem fogja folytatni a megbeszéléseket, ha a „közeljövőben” nem születik megoldás,

mondta, de azt nem részletezte, mit tenne Washington, ha a tárgyalások megakadnának.

Vannak eredmények, de még sok a kérdés

A két külügyminiszter Genfben tárgyal a szíriai békefolyamatról (pontosabban annak elindításáról). Egy másik forrás szerint Oroszország és az Egyesült Államok közt voltak előrelépések a megelőző hetekben, több részletkérdésben sikerült megegyezni. Vannak azonban olyan kérdések, amikben nem közeledtek az álláspontok.

A forrás szerint nagyon valószínűtlen, hogy Kerry és Lavrov áttörést érjen el Genfben,

a megoldandó problémák „nagyon szakmaiak és bonyolultak”.

A miniszterek harmadjára találkoznak két héten belül, emellett többször beszéltek telefonon.

Nem valószínű, hogy Kerry és Lavrov áttörést érjen el Genfben Forrás: NurPhoto/Xu Jinquan/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Xu Jinquan

Szemben álló erőket támogatnak

Szíriában több mint öt éve tart a polgárháború, Washington és Moszkva

szemben álló erőket támogatnak: Oroszország a Bassár el-Aszad vezette kormányt, míg az Egyesült Államok a kormány ellen küzdő lázadókat.

A most tárgyalás alatt álló tervezet szerint a szemben álló felek beszüntetnék a harcot, és

humanitárius folyosókat nyitnának meg, hogy a segélyszervezetek elérhessék a civil lakosságot.

A Reuters forrása szerint Kerry mindenképpen szeretné elérni, hogy a szír kormány hagyjon fel a lázadók kezén lévő Aleppó ostromával, azt mondta, ez lesz a genfi tárgyalás egyik központi témája.