Az orosz hadügyminisztérium szerint önálló katonai egységet hoztak létre a Krímben, ami képes megvédeni a félszigetet. Milos Zeman cseh elnök azt állította, Moszkva nemzetközi egyezményeket sértett, amikor elcsatolta a Krímet, de a félszigetet már nem lehet visszaadni Ukrajnának. Zeman szerint Hruscsov butaságot csinált, amikor 1954-ben odaadta a Krímet Ukrajnának.

Oroszország „önálló katonai egységet” hozott létre a Krímben, ami képes visszaverni bármilyen, a félsziget elfoglalására irányuló támadást, közölte az orosz hadügyminisztérium az Interfax hírügynökség szerint. A minisztérium a közleményt a Krímben tartott nagyszabású hadgyakorlat utolsó szakaszának apropóján adta ki, írja a Reuters.

Nemzetközi egyezményeket sértettek

Eközben Milos Zeman cseh elnök egy cseh állampolgár kérdésére azt válaszolta, hogy Ukrajna nem kaphatja vissza a Krímet, annak ellenére, hogy Oroszország elcsatolta a félszigetet, tájékoztat a Reuters.

Az elcsatolás a nemzetközi egyezmények megsértését jelenti, és kétségtelen, hogy az Ukrajna területi integritását garantáló egyezményeket megsértették” – válaszolta Zeman.

Hruscsov butaságot csinált

„Ugyanakkor egyetértek Önnel abban, hogy Hruscsov megbocsáthatatlan, buta dolgot tett a Krímmel, és ma a világ politikusai elismerik, hogy a Krímet nem lehet visszaadni Ukrajnának” – állította a cseh elnök. Azt nem fejtette ki, hogy a világ mely politikusaira gondol.

Nyikita Hruscsov 1954-ben adta át a Krímet Ukrajnának, aminek akkoriban alig volt jelentősége, mert Ukrajna a Szovjetunió része volt.