Oroszország és az Egyesült Államok külügyminiszterei vállvetve tiltakoztak az észak-koreai nukleáris kísérlet miatt Genfben. Mindketten azt mondták, az ENSZ-nek lépnie kell az ügyben. A két miniszter Szíriáról tárgyalt éppen, amikor Észak-Korea robbantott. A kínai külügy szóvivője azt nyilatkozta, tiltakozni fognak az észak-koreai követségen a robbantás miatt. Az ENSZ atomügynökségének vezetője szerint készek folytatni az ellenőrzéseket Észak-Koreában, amint erről politikai megállapodás születik.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közös sajtótájékoztatón beszéltek az észak-koreai nukleáris robbantásról, tájékoztat a Reuters. A két miniszter épp Genfben tárgyalt a szíriai békefolyamatról, amikor Phenjan végrehajtotta eddigi legnagyobb nukleáris kísérletét.

Erős üzenetet kell küldeni

Szergej Lavrov azt mondta, nagyon erős üzenetet kell küldeni Észak-Koreának arról, hogy az ENSZ rendelkezéseit be kell tartani. „Nagyon aggódom, a Biztonsági Tanács határozatát be kell tartani, ezt az üzenetet nagyon határozottan kell kifejeznünk” – mondta az orosz miniszter.

(A BIztonsági Tanács 2270-es számú határozatában elítélte az előző, 2016. januári kísérletet, illetve megerősítette korábbi döntését, miszerint Észak-Korea nem folytathat további nukleáris kísérleteket, és minden nukleáris programját le kell állítania.)

Mindenki aggódik

John Kerry szerint Barack Obama elnök még szeptember 9-én, pénteken beszélni fog a kérdésről, és arra számít, hogy az ENSZ-ben is napirendre kerül Észak-Korea ügye. Barack Obama korábban pénteken azt nyilatkozta, bármilyen észak-koreai provokációnak súlyos következményei lesznek.

Az amerikai külügyminiszter elmondta, hogy beszélt Japán és Dél-Korea külügyminisztereivel. Nagyon komoly beszélgetést folytattunk. Japán és Dél-Korea nyilvánvalóan nagyon aggódnak, hiszen Észak-Korea a szomszédjuk. De azt hiszem, nyugodtan kijelenthető, hogy Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, mindenki osztozik ebben az aggodalomban.”

Az orosz és az amerikai külügyminiszter együtt ítélték el az észak-koreai robbantástForrás: NurPhoto/Xu Jinquan/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Xu Jinquan

Kína tiltakozni fog

Az észak-koreai nukleáris kísérlet után órákkal a kínai külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, Peking hivatalosan tiltakozni fog a robbantás miatt Phenjan pekingi nagykövetségén.

Az USA utánajár, mi történt

John Kerry azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok meg fogja próbálni kideríteni, pontosan mi történt. A CNN szerint az amerikai légierő várhatóan beveti WC-135-ös sugárzáskereső repülőgépét a Koreai-félsziget térségében. A gép mintákat vesz a levegőből, a mintákban olyan részecskéket keresnek, amiket egy nukleáris robbantás a légkörbe juttathat.

Ha megerősítést nyer, hogy Észak-Korea nukleáris kísérletet hajtott végre, az komoly provokáció lenne, és veszélyeztetné a csendes-óceáni térség stabilitását, közölte a Pentagon. Peter Cook szóvivő azt mondta, Ash Carter amerikai hadügyminiszter, aki Norvégiában tartózkodik, folyamatos kapcsolatban áll Dél-Koreával és az Egyesült Államok többi szövetségesével a térségben.

Az ENSZ atomügynöksége ellenőrizné Phenjant

Az észak-koreai kísérlet „nyíltan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának számtalan határozatát”, illetve egyértelműen figyelmen kívül hagyja a nemzetközi közösség követeléseit, közölte az ENSZ atomenergia-ügynöksége (International Atomic Energy Agency, IAEA).

Amano Jukija, a szervezet főtitkára egy videoüzenetben „mélységesen aggasztó és sajnálatos” cselekedetnek nevezte a kísérletet. Amano szerint az IAEA kész folytatni az ENSZ nukleáris szabályainak betartásának ellenőrzését Észak-Koreában, amint az érintett országok közt erről politikai megállapodás születik.

Új típusú robbanófej

Az észak-koreai KCNA állam hírügynökség magyar idő szerint szeptember 9-én, pénteken hajnalban jelentette be, hogy Észak-Korea egy új típusú robbanófejet robbantott, a kísérlet sikeres volt. A robbantás célja a robbanófej erejének és potenciáljának a felmérése volt. Ez volt az ötödik kísérleti atomrobbantás, ezúttal a kommunista rezsim fennállásának 68. évfordulójára időzítették.