Az orosz és az amerikai külügyminiszter vállvetve tiltakoztak Észak-Korea miatt

Russia-United States Joint Press Conference In Geneva Geneva Geneva 2016 Switzerland Switzerland 2016 POLITICS John Kerry SECRETARY OF STATE FOREIGN MINISTER Sergey Lavrov Prees PRESS CONFERENCE WAR Conflicts Syria TERRORISM Terrorists People 26 August 20
U.S. Secretary of State John Kerry (L) and Russian Foreign Minister Sergey Lavrov hold a joint press conference in Geneva, Switzerland, Aug. 26, 2016. U.S. Secretary of State John Kerry told press on Friday that talks with Russian Foreign Minister Sergey Lavrov had made much headway, with minor details remaining to be addressed in view of brokering a new cessation of hostilities for war-torn Syria.
Vágólapra másolva!
Oroszország és az Egyesült Államok külügyminiszterei vállvetve tiltakoztak az észak-koreai nukleáris kísérlet miatt Genfben. Mindketten azt mondták, az ENSZ-nek lépnie kell az ügyben. A két miniszter Szíriáról tárgyalt éppen, amikor Észak-Korea robbantott. A kínai külügy szóvivője azt nyilatkozta, tiltakozni fognak az észak-koreai követségen a robbantás miatt. Az ENSZ atomügynökségének vezetője szerint készek folytatni az ellenőrzéseket Észak-Koreában, amint erről politikai megállapodás születik.
Vágólapra másolva!

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közös sajtótájékoztatón beszéltek az észak-koreai nukleáris robbantásról, tájékoztat a Reuters.

A két miniszter épp Genfben tárgyalt a szíriai békefolyamatról, amikor Phenjan végrehajtotta eddigi legnagyobb nukleáris kísérletét.

Erős üzenetet kell küldeni

Szergej Lavrov azt mondta, nagyon erős üzenetet kell küldeni Észak-Koreának arról, hogy az ENSZ rendelkezéseit be kell tartani. „Nagyon aggódom, a Biztonsági Tanács határozatát be kell tartani, ezt az üzenetet nagyon határozottan kell kifejeznünk” – mondta az orosz miniszter.

(A BIztonsági Tanács 2270-es számú határozatában elítélte az előző, 2016. januári kísérletet, illetve megerősítette korábbi döntését, miszerint Észak-Korea nem folytathat további nukleáris kísérleteket, és minden nukleáris programját le kell állítania.)

Mindenki aggódik

John Kerry szerint Barack Obama elnök még szeptember 9-én, pénteken beszélni fog a kérdésről, és arra számít, hogy az ENSZ-ben is napirendre kerül Észak-Korea ügye. Barack Obama korábban pénteken azt nyilatkozta, bármilyen észak-koreai provokációnak súlyos következményei lesznek.

Az amerikai külügyminiszter elmondta, hogy beszélt Japán és Dél-Korea külügyminisztereivel.

De azt hiszem, nyugodtan kijelenthető, hogy Kína, Oroszország, az Egyesült Államok, mindenki osztozik ebben az aggodalomban.”

Az orosz és az amerikai külügyminiszter együtt ítélték el az észak-koreai robbantást Forrás: NurPhoto/Xu Jinquan/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Xu Jinquan

Kína tiltakozni fog

Az észak-koreai nukleáris kísérlet után órákkal a kínai külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta,

Peking hivatalosan tiltakozni fog a robbantás miatt Phenjan pekingi nagykövetségén.

Az USA utánajár, mi történt

John Kerry azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok meg fogja próbálni kideríteni, pontosan mi történt. A CNN szerint az amerikai légierő várhatóan beveti WC-135-ös sugárzáskereső repülőgépét a Koreai-félsziget térségében. A gép mintákat vesz a levegőből, a mintákban olyan részecskéket keresnek, amiket egy nukleáris robbantás a légkörbe juttathat.

Ha megerősítést nyer, hogy Észak-Korea nukleáris kísérletet hajtott végre, az komoly provokáció lenne, és veszélyeztetné a csendes-óceáni térség stabilitását, közölte a Pentagon. Peter Cook szóvivő azt mondta, Ash Carter amerikai hadügyminiszter, aki Norvégiában tartózkodik, folyamatos kapcsolatban áll Dél-Koreával és az Egyesült Államok többi szövetségesével a térségben.

Az ENSZ atomügynöksége ellenőrizné Phenjant

Az észak-koreai kísérlet „nyíltan megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának számtalan határozatát”, illetve egyértelműen figyelmen kívül hagyja a nemzetközi közösség követeléseit, közölte az ENSZ atomenergia-ügynöksége (International Atomic Energy Agency, IAEA).

Amano Jukija, a szervezet főtitkára egy videoüzenetben „mélységesen aggasztó és sajnálatos” cselekedetnek nevezte a kísérletet.

Amano szerint az IAEA kész folytatni az ENSZ nukleáris szabályainak betartásának ellenőrzését

Észak-Koreában, amint az érintett országok közt erről politikai megállapodás születik.

Új típusú robbanófej

Az észak-koreai KCNA állam hírügynökség magyar idő szerint szeptember 9-én, pénteken hajnalban jelentette be, hogy Észak-Korea egy új típusú robbanófejet robbantott, a kísérlet sikeres volt. A robbantás célja a robbanófej erejének és potenciáljának a felmérése volt. Ez volt az ötödik kísérleti atomrobbantás, ezúttal a kommunista rezsim fennállásának 68. évfordulójára időzítették.