Phenjan bejelentette, hogy pénteken végrehajtotta ötödik kísérleti atomrobbantását a kommunista rezsim fennállásának 68. évfordulója alkalmából. Az észak-koreai KCNA állam hírügynökség bejelentése szerint egy új típusú robbanófejet robbantottak, a kísérlet sikeres volt. A robbantás célja a robbanófej erejének és potenciáljának a felmérése volt – közölte a hírügynökség.

Phenjan azt is tudatta, hogy már sokkal könnyebben tud robbanófejeket készíteni. Emellett leszögezte: folytatni fogja az ország nukleáris arzenáljának megerősítését az Egyesült Államok jelentette atomfenyegetés miatt. A japán védelmi miniszter korábban közölte, hogy Észak-Koreának sikerülhetett egy kompakt robbanófejet létrehoznia, sikert érhetett el a nukleáris fegyverek miniatürizálásában.

Egy dél-koreai szeizmológus mutatja a földmozgás epicentrumátForrás: AFP/Yonhap

20-30 kilotonnás bomba lehetett

Péntek reggel több nemzetközi földtani intézet ötös erősségű földmozgást észlelt Észak-Koreában, a dél-koreai vezérkar „mesterséges szeizmikus hullámokról” számolt be. Egy szakértő a Reuters hírügynökségnek Phenjan bejelentése előtt elmondta: egy ilyen földmozgás 20-30 kilotonnás atomtöltet felrobbantására utal, ez pedig a legerősebb atombomba lehet, amelyet Észak-Korea eddig felrobbantott. A dél-koreai védelmi tárca becslése szerint 10 kilotonna TNT pusztító erejének megfelelő nukleáris töltet robbant fel.

Provokáció

Mások mellett Pak Kunhje dél-koreai elnök is elítélte a kísérleti atomrobbantást. Pak a kísérletet olyan provokációnak nevezte, amely csak szigorúbb szankciókat és mélyebb elszigeteltséget okoz Phenjannak, és a rendszer önpusztítását mozdítja elő. A szöuli elnöki hivatal tájékoztatott arról is, hogy Barack Obama amerikai elnök jelezte, az Egyesült Államok megtesz mindent a két ország közötti egyezmény kereteiben, hogy védelmet nyújtson Dél-Koreának az észak-koreai fenyegetés ellen. Ez az amerikai atomernyő kiterjesztését is jelentené Dél-Koreára – fogalmazott az elnöki hivatal.

Mindkét Korea rosszat lép?

A Hszinhua kínai hírügynökség kommentárja szerint a kísérleti robbantás „nem volt bölcs dolog” Phenjan részéről, ugyanakkor Szöul döntése arról, hogy amerikai THAAD légvédelmi rakétarendszert telepít, ugyancsak ártott a térség stratégiai egyensúlyának.

Észak-Korea 2006-ban hajtotta végre első kísérleti atomrobbantását, a legutóbbit pedig januárban, majd műholdat kísérelt meg felbocsátani számára tiltott ballisztikusrakéta-technológiával. Ezért és a januári kísérleti robbantásért a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket vezetett be ellene. A szankciók azonban ellentétes hatást gyakoroltak Észak-Koreára: hétfőn sikeresen lőtt fel ballisztikus rakétákat, Kim Dzsongun pedig az ország nukleáris arzenáljának fejlesztését sürgette.

Kim Dzsongunt eddig nem törték meg a szankciókForrás: AFP/KCNA/Kns

Az első reagálások

A japán miniszterelnök közleményben tudatta: a történtek súlyos fenyegetést jelentenek Japánra nézve. Mint mondta: elfogadhatatlan, hogy Észak-Korea újabb atomrobbantást hajtson végre. A japán külügyminiszter azt is sietett hangsúlyozni: az újabb kísérleti atomrobbantással Phenjan ismételten megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait. Tokió az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását fogja kezdeményezni.

Abe Sindzó japán miniszterelnök súlyos fenyegetettségről beszéltForrás: AFP/Toru Yamanaka

„Ez nem egy jó nap” – mondta a történtekről Jeffrey Lewis, a kaliforniai Middlebury Nemzetközi Tanulmányok Intézet szakértője.