A város, ahol szellemként élnek a gyerekek

2016.09.11. 14:58

Romok között bujkálnak az ostrom alatt lévő Aleppóban rekedt családok, ha pedig repülőgépeket hallanak, akkor csak reménykednek abban, hogy nem az ő házukat bombázzák le.

Rengeteg a sebesült, akiknek segítségre van szüksége – ezt mondta a Reutersnek a 10 éves Abdullah Sijani Aleppóból, a hónapok óta ostromlott szíriai városból. Neki az volt az álma, hogy orvos legyen. Azt mondta, ha tudna, akkor sem menekülne el a városból, mert segíteni szeretne a sebesülteknek.

Abdullah apja meghalt, ő most öt testvérével él Aleppó egy olyan részén, amely kísértetvárosnak néz ki. Egy segélyszervezettől kapott pénzből tudnak élelmiszert venni. Már amikor van mit, az Aleppóban rekedteket ugyanis sokáig az éhhalál fenyegette, erről itt írtunk korábban.

Gyerekek kutatnak a romok között AleppóbanForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

Iskola természetesen régóta nincs, így Abdullah az idejét az utcán, a romok között tölti. Barátaival fociznak, amikor pedig repülőket hallanak, akkor megpróbálnak fedezéket találni a romok között. Ez nem mindig sikerül: három barátja néhány hónapja meghalt egy rakétatámadásban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Gyerekek a romok közöttForrás: NurPhoto/Eduardo Martins

A háború előtt Aleppó volt az ország egyik legnagyobb városa, de a harcok miatt rengetegen elmenekültek. A városnak a felkelők kezén lévő negyedeit régóta ostromolják a kormánycsapatok, akiket támogatnak az oroszok, valamint libanoni, iráni, iraki és afganisztáni síita fegyveresek is. Júliusban egy időre blokád alá is vonták a felkelők által ellenőrzött területeket. Ezt a felkelők (köztük a szunnita dzsihádista csoportok harcosai) áttörték, de néhány napja a kormányerők újra körbezárták ezeket a negyedeket.

Körülbelül 250 ezren rekedtek az ostromlott részeken. Ők állandó életveszélyben vannak. Szombaton többtucatnyian haltak meg a bombázásokban, köztük legalább 13 gyerek. 

Mindennap legalább 3-4 légicsapás volt a házunk közelében”– ezt egy fiatal anya mondta a Reutersnek. Neki már meghalt a férje, a bátyja és az apja is, a szomszéd házat pedig porig bombázták. Most fiával, nővérével és nővére három gyerekével él együtt. Amikor repülőgépeket hallanak, a legstabilabb szobába húzódnak, de csak reménykedni tudnak abban, hogy nem az ő házukat találják majd el.

Árva gyerekek AleppóbanForrás: NurPhoto/Eduardo Martins

A városban rekedtek napjai gyakorlatilag két dologgal telnek: élelmiszer keresésével és a bombázások előli bujkálással. Az élelmiszer ára a tízszeresére nőtt, vannak, akik csak lencsét és összetört gabonát tudnak enni.

Ha meghallják a repülőket, azonnal mindenki menekülni kezdForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

A gyerekeknek hamar hozzá kell szokniuk a körülményekhez. Az al-Kudsz kórház egyik orvosa a Reutersnek arról beszélt, hogy sokkoló volt látnia, ahogy 5-6 éves gyerekek minden segítség nélkül tartják az oxigénmaszkokat,és pontosan tudják, hogy ez szükséges az életben maradásukhoz.

Az oxigénmaszkokra pedig tényleg szükség van. Néhány napja például klórgáztámadás érte a felkelők kezén lévő negyedeket. A mentőalakulatok a kormánycsapatokat vádolták, akik tagadták a támadást. Az ENSZ szerint viszont a rezsim korábban is támadt klórgázzal.

Sérült gyerekek apjuk karjaiban a szíriai kormánycsapatok egyik légitámadása utánForrás: AFP/Baraa Al-Halabi

Az amerikai és az orosz külügyminiszter hosszú tárgyalások után megegyezett egy tűzszünetről, amely hétfőn lép életbe. Kérdéses azonban, hogy ezt valóban betartják-e majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK