Az Iszlám Állam hatására késeltek Ausztráliában

Ausztrália, Australia, terror
This handout photo taken and received on December 23, 2015 from the New South Wales Police shows one of two men arrested during a counter-terrorism operation in Sydney, with a key Australian naval base among locations they were allegedly targeting, police said. Their detention comes just weeks after five people were charged over a plot aimed at an Australian government building. Following the latest raids, a 24-year-old faces charges of making a document likely to facilitate a terrorist attack and another man, 20, with conspiracy to "do an act in preparation to commit a terrorist act". AFP PHOTO / NEW SOUTH WALES POLICE ----EDITORS NOTE ----RESTRICTED TO EDITORIAL USE MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / NEW SOUTH WALES POLICE" NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP PHOTO / NEW SOUTH WALES POLICE / NEW SOUTH WALES POLICE
Vágólapra másolva!
A 22 éves támadó egy 59 éves férfit szúrt meg több alkalommal, és egy rendőrt is megtámadott. A rendőrök szerint a férfi ismert szélsőséges volt, aki az Iszlám Állam hatására cselekedhetett. Az országban az elmúlt időszakban több embert is letartóztattak terrortámadás elkövetése vagy tervezése miatt.
Vágólapra másolva!

A támadás egy Sydney-hez közeli természetvédelmi területen történt, a több alkalommal megszúrt áldozat kritikus állapotban van, korházban ápolják – számol be a CNN. A támadót - aki az áldozat segítségére érkező egyik rendőrt is meg akarta szúrni - terrortámadás elkövetésével vádolják.

A helyi rendőrség szerint a két férfi nem ismerte egymást, a támadás előre eltervezett volt, és

elképzelhető, hogy a támadó a késeléssel csak a rendőröket akarta a helyszínre csalogatni.

Egy férfit tartóztatnak le az ausztrál rendőrök egy terrorellenes akció során tavaly decemberben Sidney-ben Forrás: AFP/New South Wales Police

A férfinek

az Iszlám Állam által inspirált erősen szélsőséges nézetei voltak,

de azt nem tudják, hogy mi váltotta ki a támadást éppen most.

Tavasszal a rendőrök egy 16 éves fiút tartóztattak le, aki a háborús hősök emléknapján akart terrortámadást elkövetni. Egy évvel korábban egy terrorellenes akció során öt férfit fogtak el Melbourne-ben, akik szintén ezen a napon akartak merényletet végrehajtani. 2014-ben egy Man Haron Monis nevű hitszónok egy kávéházban ejtett túszul több embert, akik közül kettőt meggyilkolt.

Több ausztrál állampolgár csatlakozott is az Iszlám Államhoz. A 17 éves Abdullah Emir a terrorszervezet egyik propagandavideójában is feltűnt, ahogy a szervezet zászlóját lengeti a Fehér Ház felett.