Meghalt Tóth Károly

Vágólapra másolva!
Elhunyt Tóth Károly, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója, korábban irodalomkritikusként, tudományszervezőként, szerkesztőként, politikusként is tevékenykedett.
Vágólapra másolva!

A Fórum Kisebbségkutató Intézet közleményében mély megrendüléssel tudatta, hogy hosszú, súlyos betegség után elhunyt az intézet alapítója és első igazgatója, Tóth Károly – olvasható az Újszó.com oldalán.

„Tóth Károly személyében egy, az európai demokratikus értékek iránt mélyen elkötelezett, a szlovákiai magyar közösségért tevékeny szerepet vállaló kollégát, egy nagyszerű embert és barátot veszítettünk el. Örökségét ápolni fogjuk!" – áll az intézet közleményében.

Tóth Károly általános és középiskolai tanulmányait Vághosszúfalun, Vágsellyén és Galántán végezte (1965–1974–1978). A pozsonyi Comenius Egyetemen magyar nyelv és irodalom – történelem szakos tanári oklevelet szerzett (1983). 1983–1987-ben a vágsellyei Duslo vegyi kombinátban segédmunkásként dolgozott, majd a Madách Könyv- és Lapkiadó Vállalat szakszerkesztője volt. Részt vett az amatőr színházi mozgalomban, a vágsellyei és a pozsonyi klubéletben, a Csehszlovákiai Magyar Kisebbség Jogvédő Bizottsága munkájában, az Iródia, a Magyar P.E.N. Club Pozsony alapító tagja.

1989-ben egyik alapítója a Független Magyar Kezdeményezésnek, 1990-ben elnöke, később alelnöke, 1992–1998-ban a Magyar Polgári Párt alelnöke, illetve pártigazgatója. 1996-ban a Fórum Kisebbségkutató Intézet egyik létrehozója és kezdettől fogva igazgatója. Több könyvsorozat, tudományos kiadvány szerkesztője, társszerzője. 2007-től a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja. 2014. november 1-jétől alapító igazgatóként a Fórum Kisebbségkutató Intézet Igazgatótanácsának az elnöke volt.