A konzervatívok győztek Horvátországban

2016.09.12. 04:41

A vasárnapi horvát előrehozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 80 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség a Szociáldemokrata Párttal szemben – közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, bár várhatóan nem szerez abszolút többséget a parlamentben, így koalíciós partnert kell találnia.

A részleges eredmények tükrében a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 61, a szociáldemokrata SDP irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció másik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) áll 12 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt

  • az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, amelynek 8 mandátuma lehet,
  • az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), amely 4 parlamenti helyre számíthat,
  • a Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja, amely 2,
  • valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), amely 1 mandátumban reménykedhet.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte: nyitottak azon pártok felé, amelyekkel hasonló a programjuk, és egyforma világnézetet osztanak.

 

Megteszek mindent, hogy a következő kormány stabil és Európa-orientált legyen, valamint hogy a választók érdekeit képviselje” 

– mondta. Hozzátette: már holnap összeül az elnökség, hogy megbeszélje a koalíciós tárgyalási folyamatokat.

Zoran Milanovic, az SDP elnöke kijelentette: Horvátországnak stabil kormányra van szüksége. Ez nem volt szerencsés nap Horvátország számára, az elmúlt nyolc hónapban egy kísérlet részesei voltunk – vélekedett. A baloldal vezetője szerint most Horvátország a legfontosabb, nem pedig a karrier és a hiúság.

Az előzetes adatok szerint sem a HDZ, sem a SDP nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tud begyűjteni elegendő szavazatot. Önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve ismét a Híd lehet.

Bozo Petrov, a Híd elnöke a beszédében hangsúlyozta: garanciát kért azoktól, akik a kormányalakításhoz a Híd segítségét kérik.

 

Másoknak kell eldönteniük, hogy ők miért harcolnak, a Híd már elmondta, mit akar” 

– szögezte le. A harmadik legerősebb párt elnöke öt napot adott a vezető pártoknak, hogy elfogadják követeléseiket. Petrov már korábban bejelentette, hogy pártja rögtön az első parlamenti ülésen hét törvényjavaslattal áll elő, egyebek között a pártok finanszírozását és a választások demokratizálását illetően, és csak utána dönt az együttműködésről.

Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság.