Tűz lehetett az eltűnt maláj utasszállítón

2016.09.12. 11:18

Egy roncsvadász égett roncsdarabokat talált Madagaszkáron. A darabok az eltűnt MH-370-es maláj gépből származhatnak, amiből eddig még nem találtak olyan darabot, amin égésnyom lett volna. A roncsdarabokat a gép lezuhanása után is érhette tűz, vizsgálatokkal kell eldönteni, pontosan mikor és hogyan sérültek.

Blaine Gibson roncsvadász olyan roncsdarabokat talált Madagaszkáron, amiken égésnyomok vannak. Gibson öt darabot talált, amik közül kettőn vannak égésnyomok, lehetséges, hogy a darabok az eltűnt MH-370-es maláj utasszállítóból származnak, írja a BBC.

A nagy kérdés, hogy mikor égtek meg

A maláj gépből egyelőre nem kerültek elő olyan roncsdarabok, amin égésnyomok voltak. Szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy a darabok eredetét még meg kell erősíteni.

Ráadásul még ha bizonyosságot is nyer, hogy a roncsdarabok az MH-370-esből vannak, akkor sem lesz egyértelmű, hogy a gép már a lezuhanás előtt égett-e, csak azután gyulladt ki, vagy esetleg jóval a katasztrófa után érte tűz a darabokat (esetleg egy partközeli tábortűzben).

Ha a vizsgálatok során arra jutnak, hogy a darabokat a gép lezuhanása előtt érte tűz, az az eddigi legjobb nyom lesz a katasztrófa okairól.

239 ember tűnt el a géppel

A maláj légitársaság MH-370-es járata Kuala Lumpurból tartott Pekingbe 2014 márciusában 239 utassal a fedélzetén, amikor nyoma veszett. Feltételezések szerint az Indiai-óceán déli részén zuhanhatott le, miután letért az útvonaláról.

A gépből már számtalan roncsdarab előkerült, de lezuhanásának helye és körülményei mind a mai napig ismeretlenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK