Szlovénia szigorú határvédelmet ígér

Illegális bevándorlás – Szlovénia, migráns
Migránsok vonulnak Szlovéniában - ha kilépnek az országból, a szlovén határőrök már nem engedik őket vissza.
Vágólapra másolva!
Szlovénia szigorúan alkalmazni fogja a schengeni határok védelméről szóló uniós törvényeket egy újabb migrációs hullám esetén – jelentette ki Miro Cerar kormányfő a Christian Kern osztrák kancellárral folytatott megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón Ljubljanában.
Vágólapra másolva!

Cerar hangsúlyozta, hogy szigorúan védeni fogják Horvátországgal közös határukat, és nem fognak humanitárius átutazásokat engedélyezni, ahogy korábban.

Szlovénia megtesz minden tőle telhetőt, hogy segítséget nyújtson az Európai Unió és Európa külső határain fekvő országoknak. Vészhelyzet esetén különleges intézkedéseket hoznak az ország határain – tette hozzá.

Migránsok vonulnak Szlovéniában Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

„Nem fogjuk megengedni a migránsoknak, hogy illegálisan átlépjék schengeni határainkat” – szögezte le.

Nem zárkóznak be

Cerar ugyanakkor kifejtette, hogy „Szlovénia nem zárkózik be a migránsok előtt. Az áthelyezés és áttelepítés elveinek megfelelően befogad bizonyos számú migránst, és gondjukat viseli. Annyi migránst fogadunk be, amennyit megfelelően és sikeresen tudunk integrálni.”

A sajtótájékoztatón Cerar és az osztrák kancellár is közös megoldást sürgetett az unió migrációs válságára. Mindketten támogatásukról biztosították azt, hogy az EU több pénzt és segélyt nyújtson a válságok forrásuknál történő kezeléséhez.