Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter nem osztja luxemburgi kollégája véleményét Magyarország európai uniós tagságával kapcsolatban. Ő és az osztrák külügyminiszter is megvédte Magyarországot.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter a Die Welt című lapnak azt nyilatkozta, hogy menekültellenes politikája miatt Magyarországot ki kellene zárni az EU-ból.

„Ez nem egy egyeztetett európai álláspont – reagált az interjúra Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter rigai sajtótájékoztatóján. – Magyarországot illetően sokan türelmetlenek Európában…, ugyanakkor személyes álláspontom nem az, hogy ajtót mutassunk egy uniós tagállamnak” – tette hozzá a Reuters jelentése szerint.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is elfogadhatatlannak nevezte Asselborn szavait. Úgy vélte: lehetséges, hogy az unióban komolyabb szóváltásra is sor kerül, azonban a médián keresztüli üzengetés nem járul hozzá a közös munkához.
"Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja" - szögezte le Kurz, majd megjegyezte: "Tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke".