Elnöksége előtt, még Davao város polgármestereként 1000 bűnöző és politikai ellenfele meggyilkolását rendelte el Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök – állította egy szenátusi meghallgatáson a politikus egyik egykori katonája. A bűnözők és a kábítószer elleni kíméletlen harc ígéretével választást nyerő Duterte kevesebb mint három hónapos elnöksége alatt 3000 ember halt meg az ország utcáin.

Edward Matobato, az egykor Dutertének dolgozó „polgárőr” egy szenátusi bizottság előtt tanúskodott, amelyet Duterte egyik legfőbb kritikusa, az ellenzéki politikus Leila de Lima kezdeményezésére hívtak össze. Matobato állítása szerint egymaga körülbelül 50 ember megölésében vett részt, és a lelkiismeret-furdalás miatt hagyta abba a gyilkolást. 

Rodrigo DuterteForrás: AFP/Manman Dejeto

Tanúvédelmi programba került, de abból Duterte megválasztása után, az életét féltve, kilépett. 

A munkánk drogosok, erőszakolók és rablók meggyilkolása volt  – mondta Matobato, aki állítása szerint többször személyesen is tanúja volt annak, hogy Duterte Davao város polgármestereként gyilkosságokat rendelt meg – idézi a Guardian. Arról is beszélt, hogy néha nem is feltételezett bűnözőkkel, hanem Duterte személyes vagy politikai ellenfeleivel kellett végezniük. Egyszer például azért gyilkoltak meg egy tehetős üzletembert, mert az egy nő miatt vitába keveredett a politikus egyik fiával. 

Az áldozatok nagy részét agyonlőtték és a város utcáin hagyták, vagy az erre a célra használt három névtelen sír egyikébe temették. Volt olyan, akit a hasát felvágva a tengerbe dobtak, hogy elsüllyedjen, és a halak rögtön megegyék. De olyan is előfordult, hogy valakit egy krokodillal etettek meg. 

Az elnök szóvivője visszautasította a vádakat, és arról beszélt, hogy az állítólagos gyilkosságok kivizsgálása eddig sem vezetett semmi eredményre. Duterte korábban minden hasonló híresztelést visszautasított, de a meghallgatás után személyesen még nem szólalt meg.