Nemzeti szégyennek nevezte Trumpot Bush minisztere

2016.09.15. 16:54

Colin Powell egykori külügyminiszter meglehetősen lesújtó véleménnyel van Donald Trumpról – derül ki az elmúlt időben több szivárogtatást is végrehajtó DCLeaks.com oldalra felkerült levelekből. Szerinte egyértelműen rasszisták azok a támadások, amelyek során Trump hívei Obama elnök amerikai állampolgárságát vonják kétségbe.

Powell, aki 2001 és 2005 között volt az USA külügyminisztere, „nemzeti szégyennek" és „nemzetközi páriának" nevezte a republikánus elnökjelöltet. Egy korábbi tanácsadójának arról is írt, hogy az Obama elnök anyakönyvben szereplő születési helyét megkérdőjelező, Trumpot támogató mozgalom rasszista indíttatásból cselekszik – számol be a Guardian.

Colin Powell külügyminiszterként egy ENSZ-közgyűlésenForrás: AFP/Timothy A. Clary

Amikor Trump ezt már nem tudta folytatni, akkor azt mondta, azt is látni akarja, hogy az anyakönyv szerint nem muszlim-e. Ahogy mondtam korábban, mi van, ha az? Minden nap születnek muszlim amerikaiak – írta egy másik helyen Powell.

Powell Hillary Clintont barátjának nevezi egy 2014-es levélben, akit tisztel – de rá sem szavazna. Szerinte ugyanis Hillary ambíciói majdnem 70 éves kora ellenére is féktelenek, ráadásul kapzsi is. A levélben Powell arra is egyértelműen utal, hogy a bulvársajtó szerint Bill Clintonnak a mai napig vannak nőügyei.

Powell levelezési szokásai előkerültek Hillary Clinton email-botrányában is. A demokrata elnökjelölt azzal védekezett egy meghallgatáson, hogy Powell javasolta neki: használja a személyes email-fiókját, ahogyan tette ő is külügyminiszterként. Powell úgy reagált, hogy Clinton bűnbakként akarja használni, azóta azonban a demokraták nyilvánosságra hoztak egy levelezést, amelyben Powell arról ír utódjának, hogyan lehet megkerülni a külügyminisztériumi előírásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK