Az eltűnt maláj gépé a megtalált szárnydarab

2016.09.16. 06:15

Már hivatalosan is megerősítették, hogy a több mint két éve eltűnt maláj utasszállítóhoz, az MH370-es járathoz tartozott a szárnydarab, amit Tanzániában találtak meg.

 A több mint két éve eltűnt malajziai utasszállító repülőgéphez tartozik az a nagyméretű roncsdarab, amelyet júniusban Tanzániában találtak – közölte az ausztrál közlekedésbiztonsági hivatal (ATSB), ismertetve az elvégzett vizsgálat eredményeit. 

A Malaysia Airlines MH370-es járata katasztrófájának feltételezett helyszíneForrás: Origo

A szakértők a kódok, gyártási számok és más adatok alapján bizonyítottnak találják, hogy a június 20-án Tanzániában talált szárnydarab az MH370-es járattól származik. A Malaysia Airlines légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata 239 emberrel a fedélzetén 2014. március 8-án tűnt el, röviddel a felszállás után, és az eredeti útvonalról teljesen letérve, az Indiai-óceán déli részén zuhanhatott le. 

Az ügyet vizsgáló szakemberek eddig csak a Franciaországhoz tartozó indiai-óceáni Réunion szigetén tavaly júliusban előkerült roncsdarabról erősítették meg, hogy az eltűnt gép része, de találtak még több más roncsdarabot Mozambik, a Dél-afrikai Köztársaság és Madagaszkár területén is. 

A Boeing 777-es típusú gép roncsai utáni kutatás már több mint két éve folyik az Indiai-óceán térségében, de egyelőre kevés eredménnyel.  Eddig csaknem 110 ezer négyzetkilométeres területet kutatták át. Malajzia, Kína és Ausztrália nemrég be is jelentette, hogy a keresést felfüggesztik, ha nem találják meg a gépet a még átfésülésre váró 10 ezer négyzetkilométeres övezetben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK