Fico: A V4-ek nem kötnek kompromisszumot Londonnal a munkavállalókról

2016.09.17. 17:46

Robert Fico azt mondta, a visegrádi országok készek megvétózni bármilyen megállapodást, amit a brexittárgyalások során az Egyesült Királyság az unióval kötne, ha London korlátozni akarná az EU-s munkavállalók jogait a szigetországban.

A visegrádi négyek (V4) készek megvétózni minden olyan megállapodást az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, amely korlátozná a munkavállalási jogokat brit földön – mondta szeptember 17-én, szombaton Robert Fico szlovák miniszterelnök a Reuters brit hírügynökségnek.

Nem lesz kompromisszum

"A V4-es országok (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) nem kötnek kompromisszumot. Ha úgy találjuk, hogy nem bánnak egyenlően a Nagy-Britanniában élő és dolgozó emberekkel, akkor megvétózunk bármiféle megállapodást az EU és Nagy-Britannia között" – szögezte le Fico az interjúban.

Jön a brexit

A brit–EU megállapodást azért kell megkötni, mert a brit lakosság többsége a júniusi népszavazáson az Európai Unióból történő kiválás (brexit) mellett döntött.

Kijev és Moszkva is megsérti a minszki egyezményt

Fico kifejtette véleményét az ukrán–orosz helyzetről is. Meglátása szerint Ukrajna kevésbé teljesíti a minszki béketervben foglalt kötelezettségeit, mint Oroszország, jóllehet mindkettő megsérti az egyezséget. "Ugyanakkor a kép árnyaltabb annál, semhogy kijelentsük: Ukrajna a jó fiú, Oroszország meg a rossz" – fogalmazott.

Fel kellene oldani a Moszkva elleni szankciókat

A szlovák kormányfő szerint erőteljesebben kell követelni, hogy az Európai Unió oldja fel a Krím bekebelezése miatt Moszkva ellen foganatosított szankciókat. Fico úgy értékeli, hogy a büntető intézkedések hatástalanok, ugyanakkor sértik az Európai Unió és Szlovákia gazdasági érdekeit, az Egyesült Államoknak viszont kedveznek. Hozzátette azonban, hogy tiszteletben tartja az EU-szolidaritást a kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK