Öt nap alatt 199-szer szegték meg a tűzszünetet Szíriában, Moszkva szerint ez Washington és az USA által támogatott felkelőcsoportok felelőssége.

Eddig már 199-szer szegték meg Szíriában az öt napja életbe lépett tűzszünetet, amiért Washingtont és az úgynevezett mérsékelt felkelőcsoportokat terheli a felelősség – mondta szeptember 17-én, szombaton Viktor Pozsnyikir altábornagy, az orosz védelmi minisztérium egyik tisztségviselője.

Moszkva szerint Washingtoné a felelősség 

"Amennyiben sem az Egyesült Államok, sem pedig a mérsékelt felkelők nem tesznek lépéseket azért, hogy teljesítsék a szeptember 9-én kötött genfi megállapodásba foglalt kötelezettségeiket, és Szíriában kudarcba fúl a tűzszünet, akkor minden felelősség Washingtont terheli" – mondta Viktor Pozsnyikir altábornagy.

Lemondták az ENSZ BT ülését 

A Moszkva és Washington közötti súrlódást mutatja az is, hogy az Egyesült Államok és Oroszország kérésére pénteken az utolsó percben lemondták az ENSZ Biztonsági Tanácsa Szíriának szentelt ülését. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ezt úgy magyarázta újságíróknak nyilatkozva, hogy Washington nem hajlandó a testület elé tárni az orosz–amerikai megállapodás dokumentumait.

Az amerikai ENSZ-képviseletnél azzal magyarázták a BT-ülés elhalasztását, hogy az amerikai és az orosz fél nem tudott megegyezni arról, hogyan tálalják a testületnek a genfi megállapodás részleteit anélkül, hogy veszélyeztetnék a benne foglaltak végrehajtását.