Moszkva szerint az USA miatt nem működik a szíriai tűzszünet

Szíria - Pokolgépek robbantak több városban, halálos áldozatok
A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on September 5, 2016 reportedly shows Syrian army soldiers inspecting the damage at the site of a suspected car bombing in a government-held area in the city of Homs. A series of bomb blasts targeted government-held areas of Syria on Monday, killing at least two people, state media in Damascus said. Two blasts hit a road in the coastal Tartus region, while another struck west of Damascus and at least two people were killed in a suspected car bombing in Homs city, state media reported. / AFP PHOTO / SANA / HO / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SANA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
Öt nap alatt 199-szer szegték meg a tűzszünetet Szíriában, Moszkva szerint ez Washington és az USA által támogatott felkelőcsoportok felelőssége.
Vágólapra másolva!

Eddig már 199-szer szegték meg Szíriában az öt napja életbe lépett tűzszünetet, amiért Washingtont és az úgynevezett mérsékelt felkelőcsoportokat terheli a felelősség – mondta szeptember 17-én, szombaton Viktor Pozsnyikir altábornagy, az orosz védelmi minisztérium egyik tisztségviselője.

Moszkva szerint Washingtoné a felelősség

"Amennyiben sem az Egyesült Államok, sem pedig a mérsékelt felkelők nem tesznek lépéseket azért, hogy teljesítsék a szeptember 9-én kötött genfi megállapodásba foglalt kötelezettségeiket, és

– mondta Viktor Pozsnyikir altábornagy.

Lemondták az ENSZ BT ülését

A Moszkva és Washington közötti súrlódást mutatja az is, hogy az Egyesült Államok és Oroszország kérésére pénteken

az utolsó percben lemondták az ENSZ Biztonsági Tanácsa Szíriának szentelt ülését.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ezt úgy magyarázta újságíróknak nyilatkozva, hogy Washington nem hajlandó a testület elé tárni az orosz–amerikai megállapodás dokumentumait.

Az amerikai ENSZ-képviseletnél azzal magyarázták a BT-ülés elhalasztását, hogy az amerikai és az orosz fél nem tudott megegyezni arról, hogyan tálalják a testületnek a genfi megállapodás részleteit anélkül, hogy veszélyeztetnék a benne foglaltak végrehajtását.