Az Egyesült Államok és Oroszország kérésére az utolsó percben lemondták az ENSZ Biztonsági Tanács Szíriának szentelt péntek esti ülését - jelentette be a BT soros elnöki tisztét betöltő új-zélandi ENSZ-képviselet.

Diplomáciai források szerint a BT-ülésén Oroszország és az Egyesült Államok tájékoztatta volna az ENSZ-testület tagjait a szíriai válság rendezését célzó megállapodásukról, de határozathozatal egyelőre nem volt tervbe véve.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a BT-ülés lemondása után úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy Washington nem hajlandó a testület elé tárni az orosz-amerikai megállapodás dokumentumait, és emiatt kellett lemondani a BT-ülést.

John Kerry és Szergej LavrovForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az orosz diplomata szerint a megállapodásokat meg kell erősítenie egy BT-határozatnak, de nincs értelme arra kérni a BT-tagokat, hogy támogassák, ha a tartalmát nem ismerik.

Az amerikai ENSZ-képviseletnél azzal magyarázták a BT-ülés elhalasztást, hogy az amerikai és az orosz fél nem tudott megegyezni arról, hogyan tálalják a testületnek a genfi megállapodás részleteit anélkül, hogy veszélyeztetnék a benne foglaltak végrehajtását.

Washington jelen pillanatban a megállapodás végrehajtására, elsősorban a humanitárius segély rászorultakhoz való eljuttatására összpontosítja erőfeszítéseit - közölte az amerikai ENSZ-képviselet.

A szétbombázott AleppoForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szeptember 10-én állapodott meg Genfben a szíriai konfliktus rendezését szolgáló új béketervben.

Damaszkusz, Ankara és Teherán is hozzájárulását adta a megállapodáshoz, amelynek célja, hogy Szíria fennmaradhasson, és megtarthassa többnemzetiségű jellegét, valamint felekezeti sokszínűségét.