Egy exit poll szerint Angela Merkel kancellár pártja, a CDU a második helyen végzett a berlini tartományi választáson a szavazatok 18 százalékával. Az első hely a koalíciós társ szociáldemokrata SPD-é lett 23 százalékkal. Valószínű, hogy a CDU ellenzékbe szorul a tartományban. Az első részeredmények majdnem ugyanilyen arányokat mutatnak.

A szociáldemokrata párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a szeptember 18-ai, vasárnapi berlini tartományi választáson a szavazókörökből kilépő választók megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll) urnazárás után közzétett eredménye szerint.

Az ARD és a ZDF országos köztelevíziók megbízásából végzett kutatások alapján az SPD a szavazatok 23 százalékát szerezte meg.

Merkeléké lett a második hely

Eddigi koalíciós társa, az Angela Merkel vezette jobboldali CDU 18 százalékkal végzett a második helyen. Az ellenzéki Zöldek 16,5 százalékot szereztek.

A Kalózpárt kiesett

Az SPD-től balra álló Baloldal 15,5-16,5 százalék közötti eredményt ért el. A CDU-tól jobbra álló, újonc Alternatíva Németországnak (AfD) 11,5-12,5 százalék közötti eredménnyel jutott be a tartományi parlamentbe, míg a liberális FDP 6,5 százalékos eredménnyel ismét képviseletet szerzett a helyi törvényhozásban.

A Kalózpárt nem érte el az 5 százalékos küszöböt, 1,5-2 százalék közötti eredménnyel távozik a képviselőházból.

Magas részvétel lehetett

A választási részvételi arány várhatóan jelentősen meghaladja a 2011-es 60,2 százalékot; a tartományi választási bizottság adatai szerint 16 órakor - két órával az urnazárás előtt - 53,1 százalékos volt a részvételi arány, ami 7,1 százalékpontos növekedés az öt évvel ezelőtti választás azonos időszakában mért 46 százalékhoz képest.

Sajtójelentések szerint több szavazókörnél a 18 órai urnazáráskor még sokan sorban álltak. Ők még leadhatják szavazatukat.

A CDU valószínűleg kiesik a berlini kormányból

Az eredménybecslések alapján a berlini tartományban nem folytatható az SPD-CDU koalíció. A kampányban tett "szándéknyilatkozatok" alapján az a legvalószínűbb, hogy az SPD a Zöldekkel és a Baloldallal alakít kormányt, és a CDU ellenzékbe szorul. Amennyiben ez így történik, a CDU már csak 7 tartományban lesz kormányon.

A részeredmények szerint is nyert az SPD

Az este 19.30 után megjelent részeredmények szerint az SPD támogatottsága 22,4 százalékra süllyedt a 2011-ben tartott előző tartományi parlamenti (képviselőházi) választáson elért 28,3 százalékról. A CDU támogatottsága 18 százalékra süllyedt a 2011-es 23,3 százalékról. Az ellenzéki Zöldek 15,9 százalékon állnak, ami kismértékű csökkenés az öt évvel ezelőtti 17,6 százalékhoz képest. A Baloldal támogatottsága 15,7 százalékra emelkedett a 2011-es 11,7 százalékról. Az AfD 12,9 százalékkal jutott be a képviselőházba a részeredmények alapján. Visszajutott a 2011-ben kiesett liberális FDP is, amely a 6,2 százalékon áll.