Az ENSZ segélykonvoját támadták meg Szíriában

2016.09.19. 23:55

Az ENSZ élelmiszert és gyógyszereket szállító teherautóit érte támadás Szíriában, miután a kormányerők felmondták az egy hete életbelépett tűzszünetet. A segélyszervezetek több munkatársa is megsebesült.

Az ENSZ segélyszállító teherautóit érte támadás hétfő este Szíriában, Aleppó várostól nyugatra, Urm al-Kubra településnél - közölte a világszervezet egy szóvivője. Korábbi értesülésekből még csak annyit lehetett tudni, hogy egy nemzetközi segélyszervezet konvoját támadták meg.

Romos házak a közép-szíriai Homszban szeptember 19-énForrás: MTI/EPA/Juszef Badaui

A szóvivő nem erősítette meg azt a szintén korábbi információt, hogy légitámadásról van szó.

Élelmiszert és gyógyszereket szállítottak

A szíriai hadsereg hétfő este felmondta az egy hete életbe lépett fegyverszünetet, és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, a szíriai konfliktust nyomon követő civil szervezet szerint a kormányerők bejelentését követően legalább 35 légitámadást hajtottak végre Aleppóban és környékén. Ezekben legalább 32 ember vesztette életét, és közülük 12-en az OSDH szerint a segélykonvoj elleni támadásnak estek áldozatául.

Az ENSZ egy korábbi bejelentése szerint egyebek közt élelmiszert és egészségügyi felszerelést igyekezett szállítani 78 ezer ember számára az Aleppótól nyugatra fekvő településre.

A segélyszervezetk munkatársai is megsérültek

Staffan de Mistura, az ENSZ-nek a Genfben rendezett, kudarcba fulladt szíriai béketárgyalásokat is szervező különmegbízottja egy közleményében óriási felháborodásának adott hangot a konvojt ért támadás miatt. Emlékeztetett arra, hogy az elszigetelt civilek megsegítésére siető segélykonvojok indítását engedélyek beszerzése és előkészületek hosszas folyamata előzte meg.

A Reuters hírügynökségnek egy Umr al-Kubra-i lakos telefonon azt mondta, hogy a szíriai vörös félhold szervezet egyik központjánál parkoló teherautókat légicsapás érte. A központ vezetője és a segélyszervezet több munkatársa súlyosan megsebesült. Más jelentések szerint a központ vezetője meghalt.

Elutasítják a törököktől érkező segélyszállítmányokat

A segélykonvoj egy korábban is használt útvonalon,

Törökországból érkezett Szíriába, a teherautók rakományának nagy részét pedig több térségbeli és nemzetközi jótékonysági szervezet adománya tette ki.

Damaszkusz a múlt hétfőn hatályba lépett tűzszünet kezdete után közölte, hogy elutasít minden olyan, az észak-szíriai Aleppóba útnak indított segélyszállítmányt, amelyet nem egyeztettek a szíriai kormánnyal és az ENSZ-szel. A bejelentésben hangsúlyozták, hogy különösen a török rezsimtől származó segélyeket utasítja el a szíriai kormány. Ankara előzőleg, a tűzszünet érvénybe lépésének napján közölte, hogy az ENSZ-szel együttműködésben humanitárius segélyt küld a szíriai konfliktus egyik gócpontjának számító Aleppóba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK