Merkel beismerte: Németországot felkészületlenül érte a menekültáradat

vote Horizontal
German Chancellor Angela Merkel gives a press conference on September 19, 2016 in Berlin, one day after a regional election. The Christian Democratic Union (CDU) party was reeling after another stinging poll loss, as an upstart populist party poached votes in a Berlin state election by railing against her liberal refugee policy. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Legszívesebben "visszaforgatnám az idő kerekét", mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság - mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió, CDU elnöke hétfőn Berlinben.
Vágólapra másolva!

A politikus a vasárnapi berlini tartományi választás eredményeit értékelő tájékoztatón hangsúlyozta: pártelnökként és kancellárként vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért.

A berlini képviselőházi választás - történelmi mélypontot jelentő 17,6 százalékos - eredménye "nagyon keserű", és ahogy a két héttel ezelőtti mecklenburg-elő-pomerániai vereségben, úgy a berlini kudarcban sem csak helyi tényezőknek volt szerepük, hanem annak is, hogy nem sikerült "kellőképpen elmagyarázni" a szövetségi kormány menekültpolitikájának "irányát, célját" és azt a meggyőződést, amelyre ez a politika felépül - mondta Angela Merkel.

Angela Merkel kancellár a berlini választásokat értékelő sajtótájékoztatón Forrás: AFP/John Macdougall

Elmondta: nem szívesen ismétli meg többé, hogy "sikerülni fog, megoldjuk" (wir schaffen das), mert ez a kijelentés tartalom nélküli, "üres szólammá" vált, és "sokakat sért".

Több százezer ember "legalábbis ideiglenes" befogadása jóval nagyobb nehézséget jelent, hogy a wir schaffen das három szavával kifejezhető legyen. Gondoskodni kell az emberek elhelyezéséről, a védelemre szorulók lehető leggyorsabb integrációjáról és a maradásra nem jogosult emberek "következetes visszatérítéséről" - kitoloncolásáról, hazaszállításáról -, amit egyáltalán nem lehet olyan gyorsan elintézni, amilyen gyorsan el lehet mondani.

Ráadásul az utóbbi években nem csináltunk mindent jól, és

Túl sokáig vártunk, mire igazán szembenéztünk a menekültproblémával, ezért most felül kell múlnunk saját magunkat, és ez rám is vonatkozik".

"Sokáig a dublini eljárásra hagyatkoztam, amely levette a vállunkról a problémát, és ez helytelen volt.

, hogy az egész szövetségi kormányt és az összes döntéshozót felkészültebben érje a tavalyi nyárutón kialakult helyzet, amely felkészületlenül ért minket" - mondta Angela Merkel.

"Nem minden menekült érkezik jó szándékkal"

Tavaly óta a kormány megfeszített erővel dolgozik a helyzet rendezésén, sok mindent elért, de tennivaló is van még, például a terrortámadások elleni hatékonyabb védekezés céljából tovább kell erősíteni a biztonsági szerveket, részben azért, mert "nem minden menekült érkezik jó szándékkal".

Mint mondta, egy aktuális felmérés szerint

a lakosság 82 százaléka irányváltást sürget a menekültpolitikában.

"Ha a puszta számokból kiviláglana, hogy ezek az emberek milyen korrekciót kívánnak, szívesen végiggondolnám, és beszélnék is róla", de az adatok nem mutatják meg, hogy mi a kívánt váltás tartalma.

Ha az emberek azt akarják, hogy Németország ne fogadjon be "egyetlen idegent sem", és különösen a muzulmánok előtt zárkózzon be, akkor szó sem lehet irányváltásról, mert ez a követelés ellentétes az alaptörvénnyel, Németország nemzetközi jogi kötelezettségeivel, és mindenekelőtt a CDU politikájának "erkölcsi alapjával" és saját, személyes meggyőződésével - hangsúlyozta a pártelnök-kancellár.

Ha viszont az emberek azt akarják, hogy ne ismétlődjék meg a menedékkérők tömeges, ellenőrizetlen beáramlása, akkor teljes az egyetértés, mert "éppen ezért küzdök, és ezt szolgálja az utóbbi hónapok összes intézkedése" - mondta Angela Merkel.

Senki sem akarja, hogy megismétlődjék

A budapesti Keleti pályaudvarról tavaly szeptember 4-én gyalog elindult menedékkérőkre utalva aláhúzva, hogy a kormány ugyan helyes döntést hozott a "humanitárius szükséghelyzetbe" került emberek befogadásáról, de a menedékkérők az első időszakban regisztráció és ellenőrzés nélkül áramlottak az országba.

"Senki sem akarja, hogy ez megismétlődjék, én sem" - jelentette ki a német kancellár.

Senki sem akarja, hogy megismétlődjék - mondta Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Most már egyre kevesebben érkeznek, ami természetesen a balkáni útvonal lezárásának is tulajdonítható, de mindenekelőtt az EU-Törökország megállapodás eredménye - mondta Angela Merkel. Jelezte: tudja, hogy vitatott a két tényező hatásának megítélése.

Az EU-Törökország megállapodás nagyon fontos és hasznos, például azért, mert segít az embercsempészet elleni küzdelemben, aminek révén sikerült sok ember életét megmenteni, és ez "nagyszerű", továbbá elősegíti a menekülésre késztető okok megszüntetésére irányuló törekvést, ami a szövetségi kormány menekültpolitikájának legfontosabb eleme - mondta.

Ezzel szemben az EU helyzete "egyáltalán nem jó", a tagállamok között még mindig nincsen egyetértés arról, hogy az emberek tömegeinek menekülése "globális és erkölcsi kihívás", amelyből le kell vonni a megfelelő következtetéseket.

Ez nem sikerült, de "továbbra is teljes erővel küzdök, hogy ismét előmozdítsuk mindazt, amiért az európai közösség egykor kiállt: a szolidaritást és az értékeken alapuló összetartást" - mondta a német kancellár, megjegyezve, hogy a pozsonyi csúcs új kezdetet jelenthet.

Hangsúlyozta: valószínűleg mindez nem érinti meg azokat, akiknek a "Merkelnek mennie kell" lózung skandálása a politika, és nem foglalkoznak a tényekkel, csak az érzésekkel. Ezért nekik egy érzést szeretne átadni, méghozzá azt az "abszolút biztos érzést", hogy Németország megerősödve kerül ki a mostani helyzetből, és ugyan "megváltozik - ahogyan mi is mind változunk, ha nem kőből vagyunk - de nem rázkódik meg alapjaiban" - mondta a német kancellár.