Tarolt Putyin pártja az orosz választáson

Vágólapra másolva!
A listás szavazatok 51 százalékát szerezte meg a kormányzó Egységes Oroszország párt a vasárnap megtartott oroszországi parlamenti választáson a voksok 80 százalékának összesítése alapján.
Vágólapra másolva!

Az orosz Központi Választási Bizottság által hétfő hajnalban közölt adat szerint a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló párt

növelni fogja mandátumainak számát a parlament alsóházában az előző ciklushoz képest.

A legutóbbi, 2011-es választáson 49 százalékot kapott az Egységes Oroszország.

A hétfő hajnali részeredmények szerint az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja állt a második helyen 13,61 százalékkal, hajszálnyira megelőzve a jobboldali populista Liberális Demokrata Pártot, amely 13,37 százalékot kapott. A negyedik legtöbb szavazat (6,17 százalék) a balközép Igazságos Oroszország pártnak jutott. A többi 10 országos listát állított párt nemhogy a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határt nem lépte át, de az állami támogatáshoz szükséges 3 százalékosat sem.

Az Állami Duma 450 mandátumának sorsa felerészt a listás szavazáson dőlt el, a másik feléé pedig egyéni választókörzetekben, ahol az Egységes Oroszország a vasárnap éjjel közölt adatok szerint a listás eredményeknél is nagyobb arányú győzelmet aratott.

A választási részvétel viszonylag alacsony volt

a választásra jogosultak 47,55 százaléka adta le szavazatát, szemben az öt évvel ezelőtti 60 százalékkal.