Békés fickónak ismerték a New York-i robbantót

29-en megsebesültek a New York-i Manhattan déli részén, amikor szombat este felrobbant egy szemétkuka robbanás new york usa 2016.09.18.
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 17: A police officer stands near the site of an explosion at Chelsea neighbourhood in Manhattan, New York, USA on September 17, 2016. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Barátságos és csendes ember – mondták ismerői és a szomszédok az afgán származású, amerikai állampolgár Ahmad Khan Rahamiról, aki ellen most emeltek vádat, a New Yorkban és a szomszédos New Jersey szövetségi államban elkövetett robbantások gyanúsítottjaként. 
Vágólapra másolva!

Ismerőseik szerint a New York-i robbantás gyanúsítottja nem volt korábban erőszakos: barátságos és csendes embernek ismerték meg a szomszédok és a család által üzemeltetett étterem ügyfelei a hét végi New York-i és New Jersey-i robbantások letartóztatott gyanúsítottját, Ahmad Khan Rahamit.

Gyilkossági kísérlettel gyanúsítják

Mint arról az Origo is beszámolt, a 28 éves, afgán származású férfi ellen vádat emeltek, de nem terrorcselekmény, hanem ötrendbeli, rendőrök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt annak nyomán, hogy elfogásakor tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és megsebesítette őket. Az otthonától nem messze zajlott lövöldözésben ő is megsebesült, jelenleg kórházban ápolják.

Rendőrök zárták le a környéket a New York-i robbantás helyszínén Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Letartóztatásának híre sokkolta a Rahami apja által 2002 óta működtetett First American Fried Chicken nevű elizabethi étterem vendégeit, akik szerint a férfi viselkedése csak a jóindulatról tanúskodott. "Olyan barátságos volt, olykor-olykor ingyen adta a csirkét, csak mert sokat jártunk hozzájuk vásárolni" – tette hozzá az egyik törzsvendég.

Köze lehetett más robbantáshoz is

Egy rendőrtiszt elmondta, hogy az ujjlenyomatok és a térfigyelő kamerák felvétele segítette a nyomozókat a férfi azonosításában. Mint mondta, a "napnál is világosabb", hogy ő látható a Manhattanben szombat este elkövetett, 29 embert megsebesítő robbantás helyszínén.

Az FBI munkatársai a terrorizmussal gyanúsított Ahmad Khan Rahami családjának New Jersey állambeli Elizabeth városban levő étterme előtt 2016. szeptember 19-én Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

A hatóságok szerint a férfinak köze volt a korábbi, New Jersey állambeli robbanáshoz is.

Rahami nem szerepelt a hatóságok terrorgyanús vagy beutazási tilalommal sújtott személyekről nyilvántartott listáján,

csak a letelepedésével kapcsolatban kérdezték ki korábban. Volt dolga azonban a hatóságokkal 2014-ben, amikor egyik rokona megkéselése miatt került gyanúba, de végül nem emeltek vádat ellene. 2012-ben távoltartási végzés megsértése miatt hallgatták ki.

Vallásosabb lett Afganisztán után

A 27 éves Flee Jones, aki tinédzser kora óta ismeri Rahamit, újságíróknak elmondta, hogy néhány éve változást vett észre a férfi viselkedésében, az után, hogy Afganisztánban járt.

Hazatérését követően Rahami "vallásosabb lett", és másképp kezdett el öltözködni

– magyarázta Jones. Ezt megerősítette az étterembe nyolc éve járó Andre Almeida is, aki szintén észrevette ezeket a jeleket.