Néhány napja egymilliárd dollárnyi segélyt kapott Ukrajna a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) - a korábbi 6,7 milliárd után -, most ugyanennyi hitelgaranciát is kapott az ország az Amerikai Egyesült Államoktól.

Az Egyesült Államok - a korábbi kétmilliárd dollár után - most újabb egymilliárd dollár hitelgaranciát nyújt Ukrajnának - közölte az amerikai alelnök. Joe Biden a bejelentés előtt megbeszélést folytatott Petro Porosenko ukrán államfővel, aki a New York-i ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt.

Petro Porosenko ukrán elnökForrás: president.gov.ua//Mykola Lazarenko

A hitelgarancia-nyújtás feltétele az volt, hogy Ukrajna a megkapja a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) az esedékes segélyrészletet. Az egymilliárd dollárnyi segélyt a napokban kapta meg az ország - az IMF 2015 márciusában összesen 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára.

A teljes hitelösszeget négy éven át több részletben folyósítják: a kölcsön első részletét - 5 milliárd dollárt - 2015. március 13-án, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - tavaly augusztus 4-én kapta meg Kijev. Ha teljesíti a feltételeket, akkor még az idén további 1,3 milliárd dollár segélyrészletet kap.