Könnygázzal oszlatta a dél-afrikai rendőrség a tandíjemelés ellen tüntető diákokat Johannesburgban. A kormány tervei szerint a felsőoktatási intézmények 2017-ben az inflációnál nagyobb mértékben emelhetnék a tandíjaikat. 2016-ban azért marad el a tandíjemelés, mert 2015-ben a dél-afrikai diákok hetekig demonstráltak. Az egyetemek szerint a tandíjak huzamos befagyasztása veszélyeztetné a működésüket.

A dél-afrikai rendőrség könnygázzal oszlatta a johannesburgi Witwatersrand egyetem közelében demonstráló diákokat szeptember 21-én, szerdán, tudósít a Reuters.

8 százalék lehetne a tandíjemelés 

Dél-Afrikában több tüntetés volt, mióta a kormány bejelentette szeptember 19-én, hétfőn, hogy 2017-től a felsőoktatási intézmények legfeljebb 8 százalékkal emelhetik a tandíjakat. Kedden 31 diákot tartóztattak le a rendőrök, őket már szabadon engedték, mondta el Lungelo Dlamini rendőrségi szóvivő.

A kormány szerint a diákok hadszíntérré változtatták az egyetemi campusokat, és károkat okoztak az intézményekben.

A kormány szerint a diákok hadszíntérré változtatták az egyetemeketForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ihsaan Haffejee

2015-ben a diákok nyertek 

Dél-Afrikában az infláció 5,9 százalék, vagyis egy (maximum) 8 százalékos emelés magasabb lehetne az inflációnál, más szóval a tandíjak reálemelkedését jelentené.

2015-ben Jacob Zuma hetekig tartó erőszakos demonstrációk után bejelentette, hogy az iskolák 2016-ban nem emelhetnek a tandíjakon. Az egyetemek már akkor figyelmeztettek, hogy a tandíjak még egy évre való befagyasztása veszélybe sodorná a működésüket.