Könnygázt kaptak a tandíjemelés ellen tüntető diákok Johannesburgban

dél afrika johannesburg rendőrség diáktüntetés tandíj diák tüntetés
JOHANNESBURG, SOUTH AFRICA - SEPTEMBER 20: A group of students clash with security forces as they gather to protest after South African Minister of Higher Education and Training Blade Nzimande's explanations on possibility of raising university fee at the University of the Witwatersrand campus in Johannesburg, South Africa on September 20, 2016. Ihsaan Haffejee / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Könnygázzal oszlatta a dél-afrikai rendőrség a tandíjemelés ellen tüntető diákokat Johannesburgban. A kormány tervei szerint a felsőoktatási intézmények 2017-ben az inflációnál nagyobb mértékben emelhetnék a tandíjaikat. 2016-ban azért marad el a tandíjemelés, mert 2015-ben a dél-afrikai diákok hetekig demonstráltak. Az egyetemek szerint a tandíjak huzamos befagyasztása veszélyeztetné a működésüket.
Vágólapra másolva!

A dél-afrikai rendőrség könnygázzal oszlatta a johannesburgi Witwatersrand egyetem közelében demonstráló diákokat szeptember 21-én, szerdán, tudósít a Reuters.

8 százalék lehetne a tandíjemelés

Dél-Afrikában több tüntetés volt, mióta a kormány bejelentette szeptember 19-én, hétfőn, hogy 2017-től

a felsőoktatási intézmények legfeljebb 8 százalékkal emelhetik a tandíjakat.

Kedden 31 diákot tartóztattak le a rendőrök, őket már szabadon engedték, mondta el Lungelo Dlamini rendőrségi szóvivő.

A kormány szerint a diákok hadszíntérré változtatták az egyetemi campusokat, és károkat okoztak az intézményekben.

A kormány szerint a diákok hadszíntérré változtatták az egyetemeket Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ihsaan Haffejee

2015-ben a diákok nyertek

Dél-Afrikában az infláció 5,9 százalék, vagyis egy (maximum) 8 százalékos emelés magasabb lehetne az inflációnál, más szóval a tandíjak reálemelkedését jelentené.

2015-ben Jacob Zuma hetekig tartó erőszakos demonstrációk után bejelentette, hogy az iskolák 2016-ban nem emelhetnek a tandíjakon.

Az egyetemek már akkor figyelmeztettek, hogy a tandíjak még egy évre való befagyasztása veszélybe sodorná a működésüket.