A fenekében csempészhette az aranyat a pénzverde dolgozója

arany gold
Aranytömbök Bécsben - ebből szeretnének minél többet otthon látni az osztrákok
Vágólapra másolva!
38 millió forint értékben adott el egy kanadai férfi aranyat egy bevásárlóközpont aranykereskedésében. A férfi a kanadai pénzverdében dolgozott, azzal gyanúsítják, hogy az aranyat onnan csempészte ki, a vád szerint valószínűleg a fenekében.
Vágólapra másolva!

Egy kanadai férfit, a 35 éves Leston Lawrence-t azzal a váddal állították bíróság elé, hogy 180 ezer dollár (37,8 millió forint) értékben lopott aranyat a kanadai királyi pénzverdéből (Royal Canadian Mint), ahol dolgozott. A vád szerint nagyon valószínű, hogy az aranyat a végbelében csempészte ki a verdéből, írja az Ottawa Citizen.

A bankban lett gyanús

Az ügyben egyelőre nem döntött a bíróság, mert Lawrence ellen csak közvetett bizonyítékok vannak.

Egy bevásárlóközpont bankfiókjának alkalmazottja figyelt fel Lawrence-re, aki

rendszeresen fizetett be a számlájára a szintén a bevásárlóközpontban található aranykereskedés csekkjeivel.

Az alkalmazottnak gyanús lett, hogy Lawrence az adatai szerint a pénzverde alkalmazottja, ezért értesítette a hatóságokat.

A verdének nem hiányzott az arany

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi 2014 novembere és 2015 márciusa közt 18 alkalommal adott el kisebb, átlagban 210 grammos aranydarabokat a bevásárlóközpont aranykereskedésének.

Ahogy Lawrence ügyvédje a bíróságon elmondta, az aranydarabokról nem lehet bebizonyítani, hogy a pénzverdéből származnak, ráadásul a pénzverdében nem tűnt föl, hogy hiányozna az aranyból.

Lawrence ügyvédje szerint az eladott aranydarabokhoz védence legálisan is hozzájuthatott.

Ugyanakkor a vád szerint az aranydarabok alakja pontosan olyan, mint amilyen tömbökbe a feldolgozás során félrecsurgó folyékony aranyat gyűjtik a verdében.

Lawrence feladata pedig pont a félrecsorgott arany összegyűjtése volt, amikor a verdében dolgozott.

Kipróbálták, végbélben ki lehet vinni aranyat

A nyomozók átkutatták a férfi szekrényét a pénzverdében, és találtak benne egy flakon vazelint. A mágneskapu az átlagosnál gyakrabban jelzett, amikor Lawrence elhagyta a munkahelyét, ilyenkor (ahogy minden más alkalmazott esetében) kézi fémdetektorral vizsgálták át. A kézi detektorral soha nem találtak semmit, de

a nyomozás érdekében a verde biztonsági személyzetének egyik tagja kipróbálta, hogy a detektor kimutatja-e a végbélbe rejtett aranyat.

Az eredmény az lett, hogy nem.

A férfi kicsi, 200 grammos darabokon adott túl, nem nagy aranyrudakon Forrás: Lisi Niesner | Bloomberg | Getty Images

Szigorították az ellenőrzéseket

A kanadai pénzverde szóvivője szerint az ügy kipattanása óta szigorítottak a biztonsági intézkedéseken, és szigorúbban számontartják, mennyi aranyat hogyan dolgoznak fel. A bíróság várhatóan novemberben dönt Lawrence ügyében.