Elhalasztották a nyíregyházi gyilkosság gyanúsítottjának kiadatását

Vágólapra másolva!
Csak azután adják ki a román hatóságok a nyíregyházi lövöldözéssel gyanusított orvost, miután lezárult az ellene indított romániai büntetőeljárás - döntött a bukaresti legfelsőbb bíróság. D. S. ügyvédje azonban kérte a kiadatás elutasítását is, mert szerinte Magyarországon kifejezetten ellenséges a közhangulat, és félő, hogy védence öngyilkos lesz.
Vágólapra másolva!

Csak a tiltott fegyverviselésért indított romániai büntető eljárásának lezárulása után adják át a román hatóságok a nyíregyházi lövöldözéssel gyanúsított román orvost Magyarországnak - erről hozott jogerős határozatot szerdán a bukaresti legfelső bíróság.

Fellebbezett a legfelső bíróságnál

A Magyarországon dolgozó orvos a gyanú szerint augusztus 31-én Nyíregyházán rálőtt egy házaspárra:

az asszonyt megölte, a férjét pedig életveszélyesen megsebesítette.

A Kolozsváron másnap elfogott D.S.-nél a román rendőrség egy revolvert talált, amelyre nem volt engedélye, ezért eljárás indult ellene.

A férfi Magyarországnak történő kiadását augusztus 2-án jóváhagyta ugyan a kolozsvári ítélőtábla, a gyanúsított azonban a legfelső bíróságnál fellebbezett, amely kifogásainak részben helyt adva elhalasztotta kiadatását.

A jogerős döntésig marad

A szerdán kihirdetett jogerős ítélet szerint D.S.

addig Romániában marad, amíg jogerős döntés születik

a kolozsvári ügyészség által ellene indított bűnvádi eljárásban, illetve - ha a tiltott fegyverviselésért letöltendő szabadságvesztésre ítélik - amíg büntetését letölti, vagy Romániában elrendelik feltételes szabadlábra helyezését.

A bíróság elrendelte, hogy amint megszűnnek az átadás halasztásához vezető okok, D.S.-t helyezzék 30 napos előzetes letartóztatásba a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancs végrehajtása - vagyis Magyarországnak történő átadása - érdekében.

Ellenséges közhangulat

A fellebbviteli tárgyaláson pénteken Lucian Negrutiu, a gyanúsított ügyvédje etnikai érvekre hivatkozva kérte az átadás elutasítását, vagy halasztását.

Az ügyvéd azt mondta, hogy

a gyanúsított - általa beismert, "sajnálatos" - tettével kapcsolatban pedig "kifejezetten ellenséges" közhangulat alakult ki.

Önmagára is veszélyes

Az ügyvéd az Emberi Jogok Európai Bíróságának egyes Magyarországot elmarasztaló döntéseire hivatkozva azt állította: fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított - kiadatása esetén - embertelen vagy megalázó bánásmódban részesülne.

Álláspontja szerint

az is a kiadás ellen szól, hogy a gyanúsított önmagára is veszélyes,

hiszen - mint a kolozsvári tárgyaláson elmondta - azért hozta magával fegyverét Romániába, hogy néhány családi ügye elintézését követően Romániában véget vessen életének.

Negrutiu szerint ennek kockázata nagyon megnőne, ha egy ellenséges környezetbe kerülne.

El kéne engedni?

A legfelső bíróság döntése a - kolozsvári táblabíróság által szeptember másodikán elrendelt - 30 napos előzetes letartóztatás hatályát is megszüntette, és

elrendelte D.S. azonnali szabadlábra helyezését,

amennyiben más ügyben nincs érvényben ellene őrizetbe vételi, vagy letartóztatási parancs.

Az MTI értesülése szerint ez a rendelkezés a kolozsvári rendőrségi fogda számára sem egyértelmű, és pontosítást vár a legfelső bíróságtól, hogy valóban szabadon kell-e engednie a nyíregyházi emberölés gyanúsítottját.