Törökország kiadta Franciaországnak annak a férfinek a családját, aki az Iszlám Állam nevében vállalta a párizsi merényleteket. A francia hatóságok szerint a család azért utazott Szíriába, hogy csatlakozzanak a harcokhoz, a törökök a határon vették őket őrizetbe. A francia hatóságok szerint a férfi Szírában van, onnan szervezi a francia terroristák toborzását.

Törökország átadta a francia hatóságoknak annak a francia dzsihadistának a családját, aki az Iszlám Állam nevében magára vállalta a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó tavaly november 13-i párizsi merényleteket - közölték szeptember 21-én, szerdán francia rendőrségi források.

Szíriába mentek harcolni 

Anne Claint, a francia rendőrség által keresett Fabien Clain nővérét és második férjét, egy tunéziai állampolgárt, valamint legidősebb gyereküket, egy 16 éves kiskorút az átadást követően kedden őrizetbe vette a francia rendőrség.

Fabien ClainForrás: AFP/-

A Szíriából hazatérő házaspár további három, szintén kiskorú gyerekének elhelyezése folyamatban van.

A házaspár és a négy gyerek rendőri kísérettel érkezett szerda este Párizsba, ahol a repülőtéren előállították őket.

A hatóságok feltételezése szerint a család 2015 augusztusában azért utazott el Szíriába, hogy csatlakozzon az iszlamista harcokhoz. A családot közel egy évvel később a török hatóságok vették őrizetbe júliusban a török-szíriai határon.

Ő vállalta a merényleteket

Fabien Clain hangja hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám Állam - franciául - magára vállalta a párizsi merényleteket.

A 37 éves toulouse-i férfi annak a Mohamed Merahnak az ismerőse volt, aki 2012 márciusában három katonát és egy zsidó iskola egyik tanárát és három gyereket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban.

Törökország kiadta Párizsnak a francia főterrorista családjátForrás: citizenside.com/Citizenside/Elyxandro Cegarra

Szíriából szervezte a toborzást

Fabien Clain és testvérei Toulouse-ban nőttek fel, a 2000-es évek elején tértek át a muszlim hitre és radikalizálódtak. Fokozatosan kerültek kapcsolatba a helyi iszlamista körökkel, amelyeket a náluk idősebb szíriai származású francia állampolgár, Olivier Corel vezetett, és akire szellemi vezetőjükként tekintettek.

Fabien Clain, akinek dzsihadista neve Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcokat, hogy az amerikai hadsereg ellen harcoljanak. A férfit ezért 2009 júliusában öt év börtönre ítélték. Börtönévei alatt lefoglaltak nála egy levelet, amelyet Mohamed Merahnak írt, akit néhány évvel korábban ismert meg.

Fabien Clain szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadistáihoz. Onnan szervezte a francia dzsihadista-jelöltek toborzását. A hatóságok gyanúja szerint a francia dzsihadista Jean-Michel nevű testvérével továbbra is Szíriában tartózkodik. Fontos tagja lehet annak a csoportnak, amely az európai terrortámadásokért felelős.