Egyre kétségbeesettebbek a szervezet harcosai a legfontosabb, Iszlám Állam által elfoglalt iraki városban, Moszulban, mivel az ellenük küzdő koalíció már a város ostromára készül – írja a Washington Post. A terrorszervezet katonái közül sokan az átállást tervezik, egyre nagyobb körükben a korrupció, miközben már a város lakói körében is szerveződik az ellenállás.

Moszulban egyre több helyen lehet találkozni a falakon „M" betűt ábrázoló graffitikkel, amik az arabul ellenállást jelentő mukawama kifejezésre utalnak – látható egy ellenálló szervezet városból kicsempészett videóján. Szimbolikusnak tekinthető, hogy annak a mecsetnek a közvetlen közelében is van már ilyen jelzés, ahol 2014-ben Abu Bakr al-Baghdadi kikiáltotta a kalifátust.

Moszul felé tartó iraki katonákForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ali Mohammed

Az Iszlám Állam egyre brutálisabban lép fel a feltételezett ellenállókkal szemben. Az ellenzéki szervezet videójára válaszul közzétettek egy felvételt, amelyen három térdelő férfit végeznek ki – a háttérben pedig egy „M" betű tűnik fel. Állítólag még a korábbiaknál is több tárgyalás nélküli kivégzés történik, és rendszeresek a váratlan házkutatások. A város várható ostroma miatt sok idős, még Szaddám Husszein alatt szolgáló katonatiszt is a szervezet célpontjába került, mert attól tartanak, hogy információkkal segíthetik az ostromlókat.

Az iraki miniszterelnök azt ígérte, hogy év végére visszafoglalják a várost, az iraki légierő több millió szórólapot is ledobott Moszul felett, amelyeken figyelmeztetik a lakosságot, hogy készüljön fel az ostromra. Az iraki erők jelentős amerikai támogatással egy, a várostól 40 kilométerre lévő bázist központként használva készülnek az offenzívára. A Moszulban lévő dzsihádisták számát 3-5 ezerre becsülik, de az ostromot megnehezíti, hogy óvatos becslések szerint is körülbelül 1 millió civil él még a városban. A kormány és a segélyszervezetek igyekeznek felkészülni a menekültek várható rohamára.

Az Iszlám Állam is készül az ostromra: a város körül árkokat ásnak, és valószínűleg a lakosság lázadásától tartva betontömböket elhelyezve az egyes negyedeket is próbálják leválasztani egymástól. Az internethasználatot két hónapja teljesen letiltották, néhány helyen még használhatóak a vonalas telefonok.

Az Iszlám Állam katonái körében a területveszteségekről szóló hírek nyomán egyre csökken a harci kedv. A Washington Postnak a városból származó információi szerint vannak, akik már az átállásukat próbálják előkészíteni. A korrupció mértéke is egyre nagyobb, így például sok lakónak a szigorú tiltás ellenére is sikerül elhagynia a várost.