Erőszakos muszlim radikálisok vannak a francia börtönőrök között

börtön franciaország fresnes település
A prison officer stands on September 20, 2016 in the prison of Fresnes, near Paris. / AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK
Vágólapra másolva!
A francia belügyminiszter szerint rossz hatással lehetnek a börtönőrökre a dzsihádista rabok.
Vágólapra másolva!

Az RTL nevű, francia nyelvű rádió vendége volt Jean-Jacques Urvoas igazságügyi miniszter. Szóba került, hogy egyre többen beszélnek Franciaországban arról, hogy a börtönőrök között is vannak szélsőséges, radikális muszlimok.

Urvoas ezt elismerte. Azt mondta, hogy

legalább 10 ilyen börtönőrről tudnak,

de szerinte legfeljebb 30-an lehetnek. Nem zárta ki, hogy egyes börtönőrök éppen a dzsihádista rabok miatt radikalizálódnak. Vagyis ezek szerint nem a rabokra vannak nevelő hatással a börtönőrök, hanem éppen fordítva: a börtönőrök kezdenek szélsőségesen viselkedni a rabok miatt.

a fresnes-i börtön (illusztráció) Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Az arles-i börtönben derült ki, hogy két börtönőr például – vallási okokra hivatkozva – nem hajlandó kezet sem fogni a női alkalmazottakkal. Az igazságügyi miniszter azt mondta, hogy nincs mit csodálkozni ezen a helyzeten, ugyanis a börtön egyfajta lenyomata a társadalomnak. És természetes, hogy a börtön sem ússza meg az egész társadalmat érintő konfliktusokat.

Forrás: AFP/Patrick Kovarik

A tavalyi párizsi terrortámadások után derült ki, hogy a párizsi közlekedési vállalatnál, az RATP-nél elkülönített közösséget alakítottak ki radikális muszlimok.

Vannak olyan buszsofőrök, akik nem hajlandók azt a buszt vezetni, amit előző nap egy női sofőr vezetett,

mert nem hajlandók megfogni a kormányt még másnap sem egy nő után. És más módon is gyakran durván megalázták női kollégáikat. Külön szakszervezetet is alakítottak.

Egyikőjük pedig úgynevezett S-kartonnal rendelkezett – így tartják nyilván Franciaországban a közrendre veszélyes személyeket. Viszont a terrortámadások előtt az RATP nem tudhatta meg, hogy kinek van S-kartonja, ugyanis ennek az információnak a nyilvánosságra kerülése az akkori törvények szerint sértette volna az érintett jogait.

Idén tavasszal pedig

szélsőséges radikálisokat találtak a legnagyobb párizsi repülőtér, a Charles De Gaulle biztonsági személyzete között,

sőt, tudnak szélsőséges muszlim nézeteket terjesztő katonákról is.