Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szíriáról szóló ülése főleg az ENSZ segélykonvoját ért Aleppó melletti támadás, valamint az amerikai légierő által szíriai kormánycsapatokra mért deir-ez-zóri légicsapások körül forgott. Az orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok égbekiáltóan megsértette a tűzszünetet, az amerikai külügyminiszter azt mondta, csak baleset volt, és kollégáját hallgatva néha párhuzamos univerzumba érzi magát.

Van még kiút a szíriai mészárlásból - jelentette ki John Kerry amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) a szíriai helyzetet tárgyaló ülésén. Az amerikai diplomácia vezetője hangsúlyozta: annak érdekében, hogy megmentsék a hétfő este összeomlott, orosz-amerikai megegyezésen nyugvó legutóbbi szíriai tűzszünetet, a kulcsfontosságú területek közelében minden repülőgépnek a földön kell maradnia. Hozzátette: a szíriai légierő gépeinek meg kell tiltani azt, hogy az ellenzék által ellenőrzött területek felett átrepüljenek.

Kerry emellett felszólított minden érintett országot arra, hogy hagyjanak fel a tűzszünetet meghiúsítani próbáló harcoló felek támogatásával.

Mindenkinek egyszerre kell letenni a fegyvert 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felszólalásában azt mondta, jelenleg nem lehetséges az, hogy egyoldalúan felfüggesszék a harcokat Szíriában. Kifejtette: a szeptember 9-én létrejött tűzszüneti megállapodás csak akkor működhet, ha a konfliktusban érintett összes oldal azonos időben, és párhuzamosan teszi meg a fegyvernyugváshoz szükséges lépéseket. Más esetben semmi sem fog történni" - mondta.

Lavrov terroristaregisztert akar 

Lavrov sürgette egy, a szíriai terrorista csoportok nevét tartalmazó lista összeállítását. Közölte: Oroszország kész közzétenni az ENSZ-ben az orosz-amerikai tűzszüneti megállapodást, amely elsődleges célként jelöli meg a mérsékelt ellenzéki erők különválasztását az Iszlám Állam és a Dzsabhat Fatah as-Sam (korábban an-Nuszra Front) terrorszervezetektől.

A BT ülése az ENSZ segélykonvoját ért - értesülések szerint harci repülők általi - hétfő esti, Aleppó melletti támadás, valamint az amerikai légierő által szombaton szíriai kormánycsapatokra mért deir-ez-zóri légicsapások körül forgott.

Kerry szerint baleset volt a szír erők elleni támadás 

Lavrov kijelentette, hogy a Deir-ez-Zór város melletti légicsapások a tűzszünet égbekiáltó megsértését jelentették. Kerry azonban a történteket "szörnyű balesetnek" nevezte.

Az orosz külügyminiszter kitért az amerikai kollégájával kidolgozott tűzszüneti megállapodásra, és hangsúlyozta, hogy az egyezmény kikötötte: biztosítani kell a humanitárius segélyszállítmányok biztonságát az Aleppó városban vezető Castello úton. Mint mondta, ennek megfelelően a szíriai hadsereg megkezdte csapatai kivonását az út közeléből. Az ellenzéki erők azonban nem vonták ki csapataikat, mi több, tüzet nyitottak a szíriai hadseregre.

Kerry: Lavrov párhuzamos univerzumból beszél 

Az orosz külügyi tárca vezetője a BT ülésén Moszkva álláspontját ismételte meg, miszerint az ENSZ-konvojt ért támadás helyszínének körzetében az an-Nuszra Front hajtott végre támadást. Ezzel összefüggésben alapos kivizsgálást sürgetett.

John Kerry a konvoj elleni támadással kapcsolatban kijelentette: a történtek megkérdőjelezik, hogy Oroszország és a damaszkuzsi rezsim egyáltalán képes teljesíteni a tűzszünetben vállalt kötelezettségeit. Hozzátette: néha, amikor Lavrovot hallgatja, olyan, mintha egy "párhuzamos univerzumban" találná magát. "Állítólag ugyanazok a céljaink. Ezt már nemegyszer hallottam" - jegyezte meg.