Offshore cégekben volt igazgató a brit belügyminiszter

Amber Rudd brit belügyminiszter offshore-botrány
Amber Rudd, brit belügyminiszter
Vágólapra másolva!
Offshore cégekben töltött be igazgatói tisztségeket a brit belügyminiszter. Amber Rudd tavaly megvédte a panamai offshore-botrányba keveredett David Cameront, azt azonban nem említette akkor, hogy ő is érintett.
Vágólapra másolva!

Kiszivárogtatott dokumentumok szerint offshore befektetési cégekben töltött be igazgatói tisztségeket Amber Rudd brit belügyminiszter.

Amber Rudd két bahamai cégben volt igazgató Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Kate Green

A BBC televízió Panorama című tényfeltáró riportműsorának szerdai esti beszámolója szerint Rudd két bahamai cég, az Advanced Asset Allocation Fund és az Advanced Asset Allocation Management igazgatója volt 1998 és 2000 között, mielőtt politikusi pályára lépett volna.

Nem biztos, hogy adóelkerülésre használta

A BBC-hez eljutott dokumentumok a műsorban elhangzottak szerint nem vallanak arra, hogy Amber Rudd - aki 2010 óta parlamenti képviselő, és Theresa May miniszterelnök nevezte ki a belügyi tárca élére a nyáron - személyesen adóelkerülésre használta volna az e két cégben viselt igazgatói pozícióját.

A BBC hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Bahamákat az Európai Unió tavaly felvette arra a listára, amely

az adóelkerülés felszámolásában nem együttműködő adóparadicsomokat tünteti fel.

Amber Rudd neve abban a kiszivárogtatott dokumentumtömegben tűnt fel, amely csaknem 176 ezer bahamai bejegyzésű offshore vállalkozás nevét tartalmazza.

Cameron védelmére kelt

Rudd tavasszal az akkori brit miniszterelnök, David Cameron védelmére kelt, amikor Cameron belekeveredett az akkoriban kirobbant panamai offshore-botrányba, néhai édesapja, Ian Cameron üzleti tevékenysége révén.

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda offshore cégalapítási tranzakcióiról annak idején kiszivárogtatott milliónyi bizalmas dokumentumból kiderült ugyanis egyebek mellett az is, hogy a 2010-ben elhunyt

Ian Cameron társalapítója, társtulajdonosa és társigazgatója volt egy offshore befektetési cégnek,

amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködésével.

Nem mondta, hogy neki is voltak érdekeltségei

David Cameron a panamai offshore-botrány kirobbanása után három nappal - több, meglehetősen bizonytalan hivatalos nyilatkozat után - ismerte el, hogy neki is voltak részvényei néhai édesapja offshore befektetési vállalkozásában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezt az érdekeltségét 2010-ben - abban az évben, amikor Nagy-Britannia miniszterelnöke lett - eladta.

Amber Rudd - aki David Cameron kormányában energiaügyi miniszter volt -

a Panama-botrány idején kiállt Cameron mellett,

ám sem akkor, sem azóta nem említette, hogy korábban neki is voltak érdekeltségei offshore cégekben.