Törökország csak a kurdok nélkül hajlandó megostromolni Rakkát

2016.09.22. 14:52

A török hadsereg csak akkor hajlandó részt venni az iszlám Állam fővárosa, Rakka ostromában az Egyesült Államok oldalán, ha az ostromban a szíriai kurdok nem vesznek részt. Korábban a török elnök azt mondta, Barack Obama a G20-csúcson vetette fel neki a közös hadművelet ötletét, az egyeztetések már zajlanak róla.

A török haderő nem vesz részt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet uralta Rakka felszabadítására irányuló hadműveletben Szíriában, ha a szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) igen - jelentette ki Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szeptember 22-én, csütörtökön New Yorkban a TRT Haber török állami hírtelevíziónak adott interjújában.

Folynak a tárgyalások 

Kalin kifejtette: Törökország támogatja az IÁ fővárosának tartott Rakka és más szíriai települések megtisztítását, de elvei és feltételei változatlanok. A szóvivő jelezte: az üggyel kapcsolatos tárgyalások folytatódnak, még nem állapodtak meg semmiben.

Obama a G20-csúcson vetette fel 

Barack Obama amerikai elnök a G20 csoport közelmúltban tartott kínai csúcsértekezletén tett javaslatot Recep Tayyip Erdogan török elnöknek egy közös rakkai hadműveletre vonatkozóan.
Ankara támogatja az amerikai javaslatot, de az YPG-t terrorszervezetnek tartja, miközben a kurdok az Egyesült Államok leghatékonyabb szövetségesei Szíriában az IÁ elleni harcban. Washington Ankara igényének eleget téve korábban azzal fenyegette meg a szíriai kurd milíciát, hogy elveszíti az Egyesült Államok támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz keleti partjára. Török források szerint az YPG még mindig nem teljesítette a kérést.

Ankara nem akar kurd autonómiát 

Törökország augusztus 24-én indította meg Eufráteszi Pajzs elnevezésű hadműveletét Észak-Szíriában az IÁ és a kurd fegyveresek visszaszorítására. A kurdok nem sokkal azelőtt keleti irányból átlépték az Eufráteszt, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát. Ankara tart a YPG térnyerésétől, mert a kurdok megerősödése Észak-Szíriában felbátoríthatja a Törökországban élő több milliós kurd kisebbséget.

A határ menti sáv megtisztítása után az Eufráteszi Pajzs dél felé, Báb irányába fordult, Rakka azonban mintegy 130 kilométerre délkeletre fekszik a török haderő beavatkozásának jelenlegi vonalaitól.

KAPCSOLÓDÓ CIKK