Törökország csak a kurdok nélkül hajlandó megostromolni Rakkát

raqqah airstrike bodies Syrian army Esed forces body bag ISIS 130 people killed Syrian warplanes ISIL SQUARE FORMAT
Füst száll fel Rakka felett egy légitámadás után
Vágólapra másolva!
A török hadsereg csak akkor hajlandó részt venni az iszlám Állam fővárosa, Rakka ostromában az Egyesült Államok oldalán, ha az ostromban a szíriai kurdok nem vesznek részt. Korábban a török elnök azt mondta, Barack Obama a G20-csúcson vetette fel neki a közös hadművelet ötletét, az egyeztetések már zajlanak róla.
Vágólapra másolva!

A török haderő nem vesz részt az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet uralta Rakka felszabadítására irányuló hadműveletben Szíriában, ha a szíriai kurd milícia, a Népvédelmi Egységek (YPG) igen - jelentette ki Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szeptember 22-én, csütörtökön New Yorkban a TRT Haber török állami hírtelevíziónak adott interjújában.

Folynak a tárgyalások

Kalin kifejtette: Törökország támogatja az IÁ fővárosának tartott Rakka és más szíriai települések megtisztítását, de elvei és feltételei változatlanok. A szóvivő jelezte: az üggyel kapcsolatos tárgyalások folytatódnak, még nem állapodtak meg semmiben.

Obama a G20-csúcson vetette fel

Barack Obama amerikai elnök a G20 csoport közelmúltban tartott kínai csúcsértekezletén tett javaslatot Recep Tayyip Erdogan török elnöknek egy közös rakkai hadműveletre vonatkozóan.

Ankara támogatja az amerikai javaslatot, de az YPG-t terrorszervezetnek tartja, miközben a kurdok az Egyesült Államok leghatékonyabb szövetségesei Szíriában

az IÁ elleni harcban. Washington Ankara igényének eleget téve korábban azzal fenyegette meg a szíriai kurd milíciát, hogy elveszíti az Egyesült Államok támogatását, ha nem vonul vissza az Eufrátesz keleti partjára. Török források szerint az YPG még mindig nem teljesítette a kérést.

Ankara nem akar kurd autonómiát

Törökország augusztus 24-én indította meg Eufráteszi Pajzs elnevezésű hadműveletét Észak-Szíriában az IÁ és a kurd fegyveresek visszaszorítására. A kurdok nem sokkal azelőtt keleti irányból átlépték az Eufráteszt, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát. Ankara tart a YPG térnyerésétől, mert

a kurdok megerősödése Észak-Szíriában felbátoríthatja a Törökországban élő több milliós kurd kisebbséget.

A határ menti sáv megtisztítása után az Eufráteszi Pajzs dél felé, Báb irányába fordult, Rakka azonban mintegy 130 kilométerre délkeletre fekszik a török haderő beavatkozásának jelenlegi vonalaitól.