Rábólintott a kolumbiai kormánnyal kötött megállapodásra a FARC gerillacsoport tanácsa, az ENSZ ellenőrzése alatt leteszik a fegyvert. A kolumbiai polgárháború végéről október 2-án népszavazást is tartanak.

A kolumbiai FARC gerillaszervezet parancsnokainak tanácsa egyhangúlag jóváhagyta szeptember 23-án, pénteken a kormánnyal a múlt hónapban megkötött békeszerződést.

Félévszázadnyi háború vége 

A döntést a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők főtárgyalója, Luciano Marín Arango, harci nevén Iván Márquez jelentette be a delegáltak egyhetes konferenciája után, amelyet egyik kolumbiai rejtekhelyükön tartottak. Ez volt a FARC tízedik, egyben utolsó országos tanácskozása gerillaszervezetként. Ezzel 52 évnyi belháborúskodás zárulhat le a dél-amerikai országban.

Rövid sajtótájékoztatóján Márquez nem vázolta fel, milyen utat kívánnak követni civilként a politikai életben, miután fokozatosan, az ENSZ ellenőrzése alatt leteszik a fegyvert. A tudósítók kérdései elől elzárkózott.

Népszavazás dönt a békéről 

A békeokmányt várhatóan hétfőn írja alá Juan Manuel Santos kolumbiai államfő és a FARC Timochenko harci néven ismert főparancsnoka Cartagenában, ahová tucatnyi dél-amerikai állam- és kormányfőt hívtak meg, valamint Pan Gimun ENSZ-főtitkárt és John Kerry amerikai külügyminisztert.
A békekötést véglegesen népszavazáson kell megerősíteni, amit október 2-án tartanak.